Učesnike Marša mira privodila policija RS zbog zastave Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima.

Podijelite ovaj članak:

Učesnike Marša mira “Tihi hod za veliku bol” održanog povodom obilježavanja godišnjice zločina nad Bošnjacima u Kotor-Varoši privodila je policija bh. entiteta RS zbog zastave Republike Bosne i Hercegovine s ljiljanima.

Nekima od njih napisane su i novčane kazne.

Ovo je za Hayat.ba potvrdio potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković koji je za slučaj saznao nakon jučerašnjeg radnog sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS-a Sinišom Karanom i direktorom policije RS-a Sinišom Kostreševićem o sigurnosnoj situaciji i stanju povratničke populacije.

  • Zvali su me ljudi koji su privođeni. Ne znam otkud policiji da procjenjuje da je nekadašanja zastava Republike BiH, tada međunarodno priznate Republike od UN-a, nekakva ‘ratna zastava’. To nije istina, o tome špekulišu mediji u RS-u, a bojim se i policija pogrešno radi svoj posao – kazao je Duraković koji je u petak prisutvovao obilježavanju i sjećanju na ubijene Bošnjake u Kotor-Varoši.

Podsjetio je na raniji slučaj Sejfudina Tokića koji je u Banjoj Luci bio procesuiran zbog iste zastave, ali je na sudu dobio slučaj.

  • “Tihi hod za veliku bol” se dešava svake godine u Kotor-Varoši i nikada do sada nije bio problem. Oni koji su nosili zastave s ljiljanima sada su privođeni i ispitavni i policijskoj stanici. Moj kabinet je pokušao kontaktirati Policijsku stanicu u Kotor-Varoši, ali su nas uputili portparola policije. Pitat ćemo ih koji su to osnovi i ko utvrđuje da je to uznemirilo građane srpske nacionalnosti – kazao nam je Duraković.

Na sastanku s čelnicima policije RS-a Durakoviću je rečeno da je od 40 i nešto više napada Bošnjake povratnike 38 riješenih slučajeva.

  • Kažu da se ni u jednom slučaju nije utvrdila namjera da je neko počinio to djelo, krađu ili napad, iz nacionalne mrženje. To kao utvrđuju policijski organi, a evo u ovom slučaju policija procjenjuje da je ovo vrijeđanje i uznemiravanje samo zato što neko nosi zastavu koja je dio historije Bošnjaka i države BiH. Dok sam bio načelnik Srebrenice prijavio sam slučaj pjevanja nacionalističkih pjesama. Kada prijavim policiji da je neko pjevao ‘Radovane siđi sa planine da tjeramo Turke preko Drine’ odgovore da ne postoji zakonsko uporište niti da je takva pjesma zabranjena niti može se utvrditi kao namjera da se na nacionalnoj osnovi zastraše i uznemire građani bošnjačke nacionalnosti. Tu vidite selektivan pristup policije. Šta možemo pomisliti nego da je riječ o nekoj ad hoc procjeni policajca da na taj način trenira strogoću, jer imaju takvu moć da mogu privesti bilo kojeg Bošnjaka u bilo koje vrijeme i saslušati ga – kaže Duraković za Hayat.ba.

Smatra kako ovakve kazne niko ne treba platiti, a da, ako policija RS-a misli da je to uznemiravanje, to dokaže na sudu.

  • Pa neka sud kaže konačno, a imali smo slučaj Tokića gdje je sud odbacio prijave policije da je to bilo uznemiravanje građana i vrijeđanje na vjerskoj, nacionalnoj i etničkoj pripadnosti – naveo je Duraković.  

Hayat.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x