Udruženja žrtava rata poslale dopis Kongresu SAD zbog Dodikovog poricanja genocida

Podijelite ovaj članak:

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputila su dopis na adresu rukovodstva Helsinškog odbora Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a vezano za, kako zu kazali, sramotno ponašanje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, očitovano kroz glorificiranje ratnih zločinaca i poricanje presuda međunarodnih sudova.

Pismo je u ime 12 udruženja koja okupljaju žrtve adresirano na ime predsjedavajućeg Helsinškog odbora – kongresmena Alceeja Hastingsa, te na ime ko-predsjedavaućeg ovog odbora senatora Rogera Wickera.

Senator Roger Wicker i kongresmen Alcee Hastings - undefined
Foto: Udruženja žrtava Rata: Senator Roger Wicker i kongresmen Alcee Hastings

Kako je navedeno u saopštenju, u dopisu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u svojoj presudi Radovanu Karadžiću, te se skreće pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vrijeđanja osjećanja žrtava i porodica žrtava.

Podsjetili su da je u rezolucijama 134 i 199 koje su usvojili Predstavnički dom i Senat Sjedinjenih Američkih Država, potvrđena je privrženost ove zemlje istini utvrđenoj presudama Haškog tribunala, te zaštiti prava žrtava.

U obje rezolucije genocid u Srebrenici opisan je kao jedinstven proces genocida koji je svoj početak imao u aprilu 1992. i koji je finaliziran u julu 1995. godine, masovnim likvidacijama, naveli su.

“Sa početkom u aprilu 1992., agresija i etničko čišćenje koje su izvršile snage bosanskih Srba, s ciljem zauzimanja kontrole nad teritorijama, doveli su do masivnog priliva Bošnjaka na područje Srebrenice i okoline gdje su tražili utočište, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo zaštićenom zonom u rezoluciji 819 od 16. aprila 1993.”, kaže se u tekstu rezolucije Kongresa i Senata, a istaklu su iz ovih udruženja.

Naglasili su da je senator Roger Wicker, na kojeg je naslovljeno pismo žrtava, boravio je u posjeti Bosni i Hercegovini u julu prošle godine, a u oktobru je imao izlaganje na temu stanja u našoj zemlji, naglasivši da ne može biti komprimisa kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i vladavina prava dodavši:

“Agresivna  kampanja predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine protiv presuda međunarodnih institucija upravo je nasrtaj na vladavinu prava, a vrijeđanje osjećanja žrtava i porodica  žrtava grubi je atak na ljudska prava”.

Kako je navedeno u saopštenju, Wicker je, u svom zadnjem obraćanju pred Senatom o Bosni i Hercegovini, prije nekoliko mjeseci, podcrtao da Evropa i Sjedinjene Američke Države moraju čvrsto djelovati u Bosni i Hercegovini u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i da trebaju postojati sankcije za one koji to čine.

Udruženja žrtava u potpunosti podržavaju pristup u kojem neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrijednosti i nadaju se zaštiti od agresivne kampanje koju provodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti protiv žrtava kao najugroženijih kategorija građana, poručili su.

radiosarajevo.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x