Udruženje BH novinari osudilo “neprofesionalne izjave Gordane Tadić”

Podijelite ovaj članak:

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju nedozvoljeno ‘uplitanje’ Tužiteljstva BiH u rad novinara i medija u Bosni i Hercegovini, uključujući neprofesionalne izjave glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić.

Podsjećaju da je na pres-konferenciji 19. aprila u Sarajevu tužiteljica Tadić ponovo pokušala denuncirati novinare, odrediti im na koji način trebaju raditi i kome dostavljati informacije dobijene legitimnim istraživačkim postupkom u korist medija i javnosti, a sve s ciljem zataškavanja nedovoljno efikasnog postupanja Tužiteljstva BiH u oblasti kriminala i korupcije, posebno u konkretnim slučajevima poznatim pod nazivom “falsifikovanje diploma” i “obavještajna afera”.

“Zatečeni smo zavidnim neznanjem tužiteljice Tadić o medijskim slobodama i ulozi istraživačkog novinarstva, uključujući i obavezu medija da javnosti dostave na uvid sve informacije koje su od javnog značaja, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu Tužiteljstva BiH, tužiteljice Tadić i njenih saradnika niti bilo kojeg drugog državnog ili javnog organa i institucije”, navodi se u saopćenju.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Tužiteljstva BiH da komunikaciju s novinarima i medijima svedu u okvire profesionalnih pravila, pristojnosti i uljudnosti, uvažavajući potrebe medija i pravo javnosti da bude informirana o pitanjima od značaja za sigurnost građana, zakonito postupanje pravosuđa i funkcioniranje pravne države u cjelini.

Istovremeno, traže hitan odgovor na upit Linije i za pomoć novinarima od 25. marta 2018. godine zašto Tužiteljstvo i tužiteljica Tadić nisu proveli istragu u vezi s nezakonitim ispitivanjem novinara portala Žurnal Azre Omerović i Avde Avdića u prostorijama Tužiteljstva BiH, te koje će pravne radnje poduzeti prema tužiteljima koji su prekršili Kazneni zakon BiH, saopćeno je iz Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x