Udruženje građana – Preživjeli genocida 11. juli Srebrenica: Puna podrška hafizu Mahiću

Iskazali punu podršku imamu Mahiću.

Povodom verbalnih napada na imama iz Kozarca Amira ef. Mahića. udruženje – Preživjeli genocida 11. juli 1995. SREBRENICA obavještava javnost da u potpunosti podržava haliza Amira ef. Mahića, glavnog imama MIZ Kozarac.

Podsjećamo da je hafiz Mahić kao maloljetni dječak i sam bio žrtva srpskog zločinačkog progona i srpskih logora.

Napominjemo da je hafiz Mahić u svojoj hutbi održanoj 27. januara tekuće godine, samo citirao izjave srpskih intelektualaca kako bi edukativno upozorio svoj narod da bude budan i oprezan.

Uvjereni smo da njegova izjava o „Svetom Savi” i SPC nije bila zlonamjerna.

Hafiz Amir ef. Mahić nije u pomenutoj hutbi pozivao na osvetu. već na suživot i toleranciju.

Zapažanje o „Svetom Savi’ preuzeo je od srpskih javnih ličnosti bez namjere da bilo koga vrijeđa, već samo da zaštiti pravo bošnjačke djece na njihovu slobodu vjere i nacije.

Time se, po ko zna koji put, htjela poslati glasna poruka domaćoj i međunarodnoj javnosti da je bošnjačkoj djeci u manjem bh entitetu kroz obrazovani sistem u školama uskraćeno pravo na vjerski, nacionalni, kulturni i jezičkl identitet.

Bošnjaci u Kozarcu su na svojim leđima osjetili šta znači zloupotreba vjere, jer su ubijani i zatvarani u logore samo zato što su bili Bošnjaci muslimani.

Svjedoci smo da zbog toga niko od onih koji danas napadaju hafiza Mahića ni nakon trideset godina ne iskazuje bilo kakvo žaljenje.


Mi preživjeli genocida u Srebrenici osuđujemo upućivanje poziva hafizu Mahiću na saslušanje u svojstvu “osumnjičenog” u policijsku stanicu Prijedor i to Odjeljenju protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina.

Osuđujemo hajku koju protiv hafiza Mahića vodi RTRS, koji je povodom ovog slučaja čitav jedan narod nazvao – potomcima turskog okupatora (RTRS, 02.2.2023.)

Pitamo menadžment i rukovodstvo javnog servisa svih građana manjeg bh entiteta zašto se ne oglašava, niti sumnjiči za raspirivanje vjerske mržnje kada su visoki politički i vjerski funkcioneri srpskog naroda izrazito ružno govorili o islamu njegovim vrijednostima?

Pozivamo pravosudne organe Bosne i Hercegovine da procesuiraiu sve one a prije svih visoke zvaničnike države i entiteta koji šire vjersku i nacionalnu mržnju te prvenstveno one koji otvoreno negiraju sudski dokazane i presuđene ratne zločine i genocid počinjen nad Bošnjacima.

Mi preživjeli genocida u Srebrenici ćemo uvijek stajati na strani onih koji su bili žrtve ratnih zločina. logora, protjerivanja, etničkog čišćenja, genocida i nikada se nećemo umoriti od borbe za svoja i prava svih preživjelih.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x