Ugledni švicarski list pisao o aferi „Špijuni“: Eksploziv za džamije

Podijelite ovaj članak:

Ugledni švajcarski list “Tagesanzeiger” (TA) objavio je opširan tekst u povodu afere „Špijuni“, navodeći da Balkan „potresa jedan od najvećih špijunskih afera“.

Hrvatska tajna služba je planirala smjestiti oružje u bosanske džamije kako bi tamošnje muslimane prikazala u lošem svjetlu. Vjernici su bili ucjenjivani. Političari u Sarajevu su bijesni“, navodi najtiražniji švicarski list sa sjedištem u Cirihu.

Tekst cijenjenog švicarskog lista prenosimo u cijelosti:

„Mislio je da je u raju kada je nakon dugog putovanja stigao u Zagreb. U glavnom gradu Hrvatske, bosanski musliman Alen Halimović je pohađao srednju školu, koju je uspješno završio. Nakon toga je započeo studij sporta. Sada Halimović sjedi u jednom restoranu u starom dijelu grada Sarajeva, pijucka čaj – i priča o paklu.

Mladić je u Zagrebu prije pet godina maturirao u Islamskoj gimnaziji. Radi se o školi koja je priznata od strane države. Halimović je, pored toga, radio u jednoj telekomunikacijskoj firmi, provodio mnogo vremena s porodicom i bio je sretan što živi u „lijepom evropskom velikom gradu“ – dok  hrvatska tajna služba SOA nije usmjerila svoju pažnju na njega.

Bosanac je jedva imao 18 godina kada ga je službenik pozivao na povjerljive razgovore u različitim restoranima. Student mora redovno izvještavati o tome ko ulazi i izlazi iz zagrebačke džamije i o čemu se tamo priča, zahtijevao je agent SOA-e. Osim toga, Halimović je trebao otići u Gornju Maoču, islamističku enklavu na sjeveru Bosne, kako bi skupio informacije o aktivnostima vjerskih fanatika. Alen Halimović, koji se, ustvari, drugačije zove, odbio je saradnju.

„Ja nisam htio ništa imati niti sa hrvatskom tajnom službom niti sa glupavim bradatim fanaticima“.

Nije se dao nagovoriti ni kada su mu hrvatski agenti ponudili mjesečni honorar u iznosu od 1.100 franaka. Sada je postalo neugodno. On i njegova porodica će uskoro osjetiti posljedice ako se bude protivio izvršiti špijunske usluge, prijetio je jedan službenik.

Halimovića, koji je htio postati nastavnik sporta, policijski organi Hrvatske su klasificirali kao opasnost za nacionalnu sigurnost – i protjerali iz zemlje.

Njegov otac, građevinski radnik, izgubio je posao.

Skandal tajne službe 

Alen Halimović nije pojedinačan slučaj. U posljednjih nekoliko dana, više bosanskih muslimana javilo se novinaru Avdi Avdiću. Svi se žale na prljave metode hrvatske tajne službe.

Avdić, poznati istraživački novinar, nedavno je otkrio jedan od najvećih skandala tajne službe na Balkanu. Prema dosadašnjim saznanjima, hrvatski obavještajci su pokušali vrbovati bosanske državljane koji žive u Hrvatskoj i Sloveniji za avanturističke akcije.

Novinar Avdo Avdić: Javnost nije svjesna šta nam se sprema

Novinar portala Žurnal Avdo Avdić, koji je otkrio aferu koja se odnosi na navodni obavještajni upad Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Hrvatske, u Pressingu na N1 je govorio, između ostalog i o saslušanju u Tužilaštvu.

Kako bi bosanske muslimane prikazali u lošem svjetlu, nekoliko njih je trebalo biti prisiljeno da deponiraju oružje i eksploziv u džamijama u Bosni i Hercegovini.

Jedan zavarivač, koji, također, želi ostati anoniman, izjavio je u bosanskim medijima da su Hrvati njemu i njegovoj porodici obećali mnoge privilegije ako uspješno obavi posao.

Onaj ko nije sarađivao, morao je napustiti Hrvatsku.

„Zamislite kakvo bi bilo negodovanje na Zapadu da je bosanska policija, prema uputama iz Zagreba, pronašla oružje u više džamija“, kaže u razgovoru novinar Avdić.

Cilj akcije je bio oklevetati Bosnu kao rasadište islamskog terorizma, rečeno je u bosanskom Ministarstvu sigurnosti.

Bijes u Sarajevu zbog tajne operacije susjedne zemlje je velik.

Međutim, da Hrvatska, koja je od 2013. godine članica Evropske unije, kuje takve intrige, uklapa se u vanjsku politiku republike koja izlazi na Jadransko more.

Prije svega, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ne propušta nijednu priliku da upozori na navodnu opasnost bosanskih islamista. 

U Bosni ima 10.000 džihadista koji su neprijateljski nastrojeni prema Hrvatskoj i cijeloj Evropi, rekla je još 2017. godine.

Nije pružila dokaze za to.

Radiosarajevo.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x