Umjetna inteligencija: Jacija treći namaz koji se klanja do ponoći

Podijelite ovaj članak:

Uredništvo portala Senzor.ba umjetnoj inteligenciji postavilo je pitanje kada se klanja jacija namaz u jednom gradu. Kako AI nije imala tačan podatak o vremenu za namaz, komunikacija je otišla u drugom smijeru, te je za jaciju namaz izbacila sljedeći podatak:

“Vrijeme obavljanja jacije-namaza, koji je treći od pet dnevnih muslimanskih molitvi, zavisi od vremena zalaska sunca i obično se obavlja relativno kratko nakon toga. Molitva jacije obavlja se nakon zalaska sunca, ali tačno vrijeme može varirati ovisno o godišnjem dobu i geografskom položaju. Preporučljivo je koristiti lokalne izvore informacija poput muslimanskih organizacija ili aplikacija za praćenje vremena molitvi radi preciznih informacija o vremenu obavljanja jacije-namaza” u Trelleborgu.”.

Nakon što smo uočili katastrofalnu grešku, na istu smo odmah ukazali i pitali kako to da je jacija treći po redu dnevni namaz:

“Izvinjavam se na nesporazumu. Jacija-namaz je jedan od pet dnevnih muslimanskih molitvi. One su: zora (sabah), podne (džuhr), poslijepodne (asr), zalazak sunca (magrib) i noć (isha). Dakle, jacija je molitva koja se obavlja nakon zalaska sunca. Hvala vam što ste me ispravili, a na naše dalje insistiranje da se namaz ne zove “poslijepodne” dobili smo odgovor:
“Tačno, izvinjavam se na nesporazumu. Jacija je peti po redu dnevni namaz koji se obavlja nakon zalaska sunca. Da, u pravu ste. Ispravno je reći da se peti po redu dnevni namaz zove ikindija, a ne poslijepodne. Hvala vam na ispravci”.

Kada smo mislili da je stvar ispravljena i da sada raspolaže ipak pravim informacijama, tražili smo da nam nabroji pet dnevnih namaza. Ovo je odgovor koji smo dobili:

Pet dnevnih islamskih molitvi su:

  1. Sabah (zora)
  2. Podne (dhuhr)
  3. Poslijepodne (asr)
  4. Ikindija (nakon zalaska sunca, prije sumraka)
  5. Jacija (nakon zalaska sunca, do ponoći.

Primjećujete da akšam namaz nije spomenut:


Izvinjavam se na propustu. Aksam nije posebno ime za namaz, već se koristi kao termin za sumrak ili večer. Pet dnevnih namaza su Sabah, Podne, Poslijepodne, Ikindija i Jacija.

Podsjećanja radi, pet dnevnih molitvi kod muslimana su:

  • Sabah
  • Podne
  • Ikindija
  • Akšam
  • Jacija

Za svaki od ovih namaza propisano je vrijeme, jacija je posljednji i klanja se do zore, a ne do ponoći, kako to umjetna inteligencija tvrdi.

Ovo su greške koje smo uočili. Vjerujemo da će doći do napretka i unaprijeđenja, jer ovakvom trenutno postavljenom sistemu ne možemo vjerovati. Zamislite da nam na ovakav način upravlja saobraćajem, mašinama, automobilima…

(Senzor.ba)

Na tekst i fotografije Senzor.ba polaže autorska prava. Ukoliko se bilo šta od navedenog prenosi u drugim medijima, neophodno je navesti izvor, kao i link originalnog članka.
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x