Uoči EYOF-a popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti u Sarajevu

Podijelite ovaj članak:

Preostalo je još nekoliko dana do početka Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF) koji će učiniti Kanton Sarajevo svjetskim turističkim centrom. Od 9. do 16. februara u glavni grad Bosne i Hercegovine doći će gosti iz gotovo 50 zemalja svijeta. EYOF je najveći sportski olimpijski festival za sportiste dobi od 14 do 18 godina te će u Sarajevo osim takmičara, trenera i članova reprezentacija doputovati i ostali strani gosti, tehničko osoblje i predstavnici međunarodnih sportskih federacija koji će prisustvovati borbama.

Ukoliko sada pokušate pretražiti internet stranice za rezervacije smještaja u centru Sarajeva u tom periodu gotovo svi smještajni kapaciteti su puni, a preostalo je slobodnih uglavnom između jedne i tri smještajne jedinice.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar, hotelijeri su potvrdili da su smještajni kapaciteti za vrijeme trajanja ovog festivala popunjeni.

Kao primjer je izdvojio Ilidžu koja će biti takozvani olimpijski grad gdje će boraviti takmičari festivala, a jedan od menadžera hotela iz tog dijela Sarajeva potvrdio je da su svi smještajni kapaciteti puni.

“Hotelijeri s Bjelašnice kažu da popunjenost može biti i veća, ali bilježe konstantnu prijavu gostiju te se nadaju boljoj popunjenosti do vikenda”, istaknuo je Hubijar, dodajući da će precizne podatke o broju gostiju imati na kraju mjeseca, koje će objediniti u izvještaju.

Predsjednik Turističke zajednice KS napominje da je značaj ovog festivala višestruk, a između ostalog očekuje se da će ostaviti odličan trag koji će se zabilježiti porastom statističkih podataka na kraju februara.

“EYOF je prava prilika za oživljavanje olimpijskog duha Sarajeva. Turistička zajednica podržava ovaj festival s ciljem privlačenja turista te poboljšanja imidža Kantona Sarajevo, pogotovo u zimskom periodu, budući da je dosadašnja praksa bila da nam gosti dolaze ljeti (juli i august)”, kazao je Hubijar.

EYOF će svečano biti otvoren u nedjelju, 10. februara, na stadionu Asim Ferhatović Hase. Na EYOF-u će učestvovati 911 mladih sportista, u njihovoj pratnji bit će 530 trenera, ostalih članova timova i šefova misija te više od 400 predstavnika medija.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x