Upozoravajući video: Ono nikako ne smijete raditi u slučaju poplava (VIDEO)

Tim povodom Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je na Twitteru upozorenje i snimak kako se ne treba ponašati u slučaju poplava i bujica.

U HGSS-u poplave i bujice shvataju veoma ozbiljno i upozoravaju građane koji se nalaze na područjima kojima prijete poplave da ne uzimaju stvari u svoje ruke, jer tu su za njih nadležne službe kojima je to posao.

– Najgora stvar koju možete uraditi u uvjetima bujičnih poplava je da uđete u vodu. Ovakve situacije su, bez pretjerivanja, izuzetno smrtonosne. Molimo vas da ne pokušavate ništa slično –  navodi se u objavi HGSS-a.

HGSS je i ranije u utorak ujutro upozorio građane da se ne igraju s bujičnim poplavama.

– S obzirom na porast vodostaja i najavljene moguće opasnosti od poplava, molimo vas da zadržite prisebnost i budete krajnje oprezni. Ne krećite se blizu vodenih površina i tokova rijeka, a posebno napominjemo da ne ulazite u vodu. Prema globalnim statistikama, gotovo 50 posto poginulih u poplavama nastradalo je u vozilima. Stoga izbjegavajte kretanje vozilima po poplavljenim ulicama i uz obale riječnih tokova. S obzirom na bujične poplave i nagli porast vode, svaki ulazak u vodu izuzetno je opasan i smrtonosan i osim svoga u opasnost dovodite i živote pripadnika dežurnih službi u slučaju akcije spašavanja. Ono što vam može izgledati kao dobra ideja vrlo se brzo može pretvoriti u akciju izvlačenja tijela – naveli su iz HGSS.

Slijedite uputstva centra Civilne zaštite na područjima ugroženim mogućom poplavom:

– ostanite pribrani i ne širite paniku

– osigurajte pitku vodu, namirnice i lijekove za nekoliko dana

– napunite mobilne telefone i pripremite ručne lampe

– pratite vodostaj na internetu ili teletekstu

– pratite vijesti na radiju ili televiziji

– slijedite uputstva dežurnih službi

– podignite namještaj i električne aparate na visoko

– pripremite toplu odjeću, obuću i kabanice

– bitnije dokumente i stvari prebacite visoko

– u slučaju hitne intevencije odmah nazovite hitne službe,  navedeno je u ranijoj objavi HGSS-a.

avaz.ba

Nema poruka za prikaz