Upozorenje nadležnih: Od 12. do 14. maja obilne padavine mogu izazvati poplave

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH Sejad Delić izjavio je da se od 12. do 14. maja očekuje da će doći do obilnih padavina koje mogu izazvati poplave na području Bosne i Hercegovine.

Zbog toga od subote navečer uvest će se dežurstvo kako bi građanstvo bilo adekvatno obaviješteno.

Tim povodom danas je u Agenciji održan sastanak sa direktorima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hidrometerološkog zavoda FBiH i Zavoda za geologiju FBiH na kojem je poručeno da su nadležne institucije spremne za odgovore eventualnoj situaciji ako dođe do poplava.

– Da će doći do poplava, ne možemo sa sigurnošću prognozirati jer se vrijeme mijenja iz sata u sat. Prema sadašnjim informacijama najrizičnije su Sana, Una, Usora i Spreča. Četiri dana su dovoljna da institucije izvrše potrebne pripreme – rekao je direktor Hidrometerološkog zavoda FBiH Almir Bijedić.

Pojavu klizišta i odrona uslijed poplava uzrokuje geološki sastav terena, zbog čega se, prema riječima direktora Zavoda za geologiju Ferida Skopljaka, u slivu Une i Sane može očekivati manji broj klizišta, a veći broj odrona pogotovo u kanjonima.

Velike količine padavina uzrokuju nastanak klizišta. Pri tome je, tvrdi Skopljak, ljudski faktor enormno visok, čak 80 posto. Najčešći utjecaj ljudskog faktora je nekontrolisana sječa šume ili namjera pojedinaca da na neadekvatan način želi osigurati vodu.

Agencija za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH nastavlja pratiti stanje vodostaja i u skladu sa federalnim operativnim planom obavještavat će Ministarstvo sigurnosti BiH, kao i Federalnu upravu civilne zaštite i ostale nadležne institucije.

– Ne želimo ništa prepustiti slučaju i već vršimo preventivne radnje na ispuštanju viška vode iz pojedinih akumulacija. Veoma je moguće da će biti lokalnih izljeva potoka, te moramo raditi na zaštiti – potvrdio je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x