Uručene nagrade Sarajevskog sajma knjige

Svečana dodjela nagrada 31. međunarodnog sajma knjiga održana je danas u dvorani Centra Skenderija u Sarajevu.

Ovogodišnje sajamske nagrade dodijeljene su u kategorijama za umjetnost i arhitekturu, uredništvo, najbolje oblikovanje knjige, ilustraciju knjige, najbolji izdavački poduhvat godine, najbolju promociju djela na sajmu, najbolji udžbenik za visoko obrazovanje te za nauku (društvene i prirodne nauke).

Priznanje za djelo iz oblasti umjetnosti i arhitekture pripalo je Midhatu Ajanoviću Ajanu za knjigu “Film i strip” u izdanju Kvadrat plus, Bizovac, Hrvatska.

Nagrada  za uredništvo pripala je: Thorvaldu Beterhelsenu, Mileni Ruduž i Jane Kabel za za uređenje djela “Nova lirika Bosne i Hercegovine/Antologija bosanskohercegovačke poezije” u izdanju DetPoctiske Bureaus Forlag, Kopenhagen, Danska.

Priznanje za urednički rad dobio je i Željko Ivanković za uređenje djela grupe autora “Sarajevo moj grad”, knjige 8.1 9. izdavača Art Rabic d.o.o. Sarajevo.

Priznanje za najbolje oblikovane knjige pripalo je izdavačkoj kući Mladinska knjiga za knjigu “Stećkopedija” – Kameno blago stare bosanske države, te Mili Rorić za dizajn djela “Aleksa – podsjetnik na ljubav” u izdanju Dječije knjige Sarajevo.

Sanela Husić-Musabašić, Enida Mulamujić, Nahla Nukić, Nataša Jovanović, Nataša Konjević, Maja Skenderagić su autorski tim koji je nagrađen za ilustraciju djela Zlatne bosanske bajke – za velike i male izdavača Mladinska knjiga d.o.o. Sarajevo

Nagrada za ilustraciju pripala je i Draganu S. Stefanoviću za ilustraciju džepnih knjiga Mala biblioteka izdavača Art Rabic Sarajevo.

Priznanje za najbolji izdavački poduhvat pripalo je IK Mladinska knjiga za djelo “Codex Diplomaticus regni Bosnae – Povelje i pisma stare bosanske države” stručnog tima: Esad Kurtović, Dženan Dautović, Lejla Nakaš, Drago Zuparić, Ana Lalić.

U oblasti društvenih i prirodnih nauka nagrada je pripala Saferu Grbiću za djelo “Al-Birunijev uvod u Hinduizam – prilog komparativnim religijama i komparativnim filozofijama sanskritsko-persijsko učenje” u izdanju Fondacije “Baština duhovnosti”.

Posebno priznanje žirija za samizdat knjige pripalo je novinaru Domagoju Margetiću za djelo “Krvave balkanske milijarde”.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x