USK: U toku vanredna online sjednica Skupštine

Podijelite ovaj članak:

U toku je deseta vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) koja se održava online. 

Na Dnevnom redu sjednice nalazi se razrješenje ministrice Ministarstva pravosuđa i uprave USK, Ines Pušac, kao i imenovanje Sanje Mujakić na ovo mjesto, što je usvojeno. Pored toga, zastupnici će, između ostalog, raspravljati o Prijedlogu Budžeta USK za ovu godinu, kao i Zakonu o izvršenju istog i to po hitnom postupku.

Podsjetimo, ovi najvažniji finansijski dokumenti nisu prethodno usvojeni, kao ni odluka o privremenom finansiranju Kantona, što ga je dovelo u finansijsku blokadu. Zastupnik SDP-a u Skupštini, Anel Šahinović, koji se nalazi na bolovanju i liječenju u Turskoj, nedavno je pismeno zatražio online održavanje sjednice i izrazio podršku za prisustvo istoj. Inače, njegova ruka je šesnaesta u ovom sazivu, odnosno ona presudna za postojanje skupštinske većine. Opozicija nema dovoljno ruku za razrješenje Vlade i imenovanje nove, a posljednji pokušaj pravljenja “manjinske vlade” propao je s obzirom na to da se SDP nije odlučio dati podršku istoj.

Kuluminacija političkih previranja u USK je trenutna blokada, za koju se očekuje da bi danas mogla biti riješena, ukoliko se usvoje najvažniji finansijski dokumenti Kantona.

S druge strane, nedavno se oglasila i SDA USK, poručivši da neće podržati održavanje online sjednice. Pored toga, desetak zastupnika ne prisustvuje današnjoj sjednici.

Foto: Vlada USK 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x