Uskoro izvoz hrane iz BiH u Kinu

Podijelite ovaj članak:

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, danas je u Dubrovniku, u okviru Osmog sastanka predsjednika vlada u okviru saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima razgovarao sa visokom delegacijom velike kineske kompanije Gezhouba i China Energy.

Sa delegacijom Gezhouba-e, inače jednom od vodećih svjetskih kompanija za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta Tuzla blok 7, a sa kineske strane izraženo je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u oba entiteta, posebno za dionice koridora 5c.

O ovim temama, ministar je razgovorao i sa premijerom Republike Kine Li Keqiangom, koji je naglasio važnost, kako je istakao “globalne i fer trgovine, bez protekcionizma”.

Kineski premijer je također najavio da se može očekivati da Bosna i Hercegovina uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi u bh.ekonomiju.

Inače, u okviru saradnje 16+1, Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi eura a kako je najavljeno – slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom.

BiznisInfo

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x