Uskoro osnivanje države Nova Palestina

Podijelite ovaj članak:

Prve detalje dugo očekivanog plana predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, takozvanog “sporazuma vijeka”, koji su cirkulisali između zvaničnika u izraelskom Minitarstvu spoljnih poslova, objavili su neki izraelski mediji na hebrejskom jeziku, ali ih ni jedna zainteresovana strana nije potvrdila.

Detalji su objavljeni u listu Izrael Hajom (Izrael danas), bliskom premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu, prenose strani mediji.

SAD su najavile da će predstaviti plan poslije svetog muslimanskog mjeseca posta ramazana koji je okončava početkom juna.

Prema pisanju izraelskog dnevnika, bit će potpisan trojni sporazum između Izraela, Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i Hamasa.

Palestinska država zvana Nova Palestina će biti osnovana u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, izuzimajući teritoriju na kojoj su jevrejska naselja.

Jedan od autora sporazuma je Trumpov visoki savjetnik i zet Jared Kushner.

Sporazum se priprema dvije godine, a Palestinci su u međuvremenu prekinuli kontakte s Bijelom kućom jer je Trump priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i premjestio u njega ambasadu svoje zemlje iz Tel Aviva.

Jerusalim neće biti podijeljen između Izraela i Nove Palestine, već će biti glavni grad i Izraela i Nove Palestine, a arapski stanovnici tog grada bit će građani Nove Palestine.

Status quo svetih mjesta ostat će na snazi, a Jevrejima neće biti dozvoljeno da kupuju arapske kuće i obrnuto. Jerusalimu se neće pripajati dodatna područja.

Egipat će ponuditi novoj palestinskoj državi zemlju da izgradi aerodrome i fabrike, između ostalog.

Strane koje će finansijski podržati primjenu tog sporazuma su SAD, EU i naftom bogate zemlje Zaliva.

One će obezbijediti budžet od 30 milijardi dolara u roku od pet godina za nacionalne projekte u Palestini.

Taj budžet će također uključivati cijenu povezivanja jevrejskih naselja s Izraelom.

SAD će platiti 20 posto cijene takvih projekata, EU deset, a zemlje Zaliva preostali dio.

Nova Palestina neće moći da obrazuje vojsku, ali će imati policiju koja će biti samo lako naoružana.

Između Izraela i Nove Palestine potpisat će se sporazum o zaštiti na osnovu kojih će ona platiti Izraelu da je brani od strane agresije.

Poslije potpisivanja sporazuma, Hamas će položiti svo oružje, uključujući lično, egipatskim vlastima.

Članovi Hamasa, uključujući lidere, nastavit će da primaju plate od država koje su se obavezale na podršku do formiranja vlade. Pojas Gaze će biti otvoren za promet robe i radnika u Izrael i Egipat.

Demokratski izbori održat će se u roku od godine i vlada Nove Palestine će biti izabrana.

Godinu dana poslije izbora i osnivanja nove vlade postepeno će se oslobađati Palestinci iz izraelskih zatvora tokom tri godine.

Granica između Nove Palestine i Izraela će biti otvorena za promet građana i robe kao što je slučaj sa prijateljskim zemljama.

Autoput koji povezuje Zapadnu obalu i pojas Gaze će biti podignut 30 metara iznad teritorije Izraela, a 50 posto izgradnje će platiti Kina, a ostatak,odnosno po 10 posto Južna Koreja, Australija, Kanada, SAD i EU.

Dolina reke Jordan ostaće pod kontrolom Izraela. Nova Palestina će imati prelaze u susedni Jordan pod svojom kontrolom.

U slučaju da Hamas i PLO-a odbiju da potpišu taj sporazum SAD će prekinutu svaku finansijsku podršku Palestincima i osigurati da im ni jedna zemlja ne šalje novac.

Ako PLO potpiše sporazum, a Hamas i Islamski džihad odbiju, lideri te dvije organizacije će se smatrati odgovornim.

U slučaju novog rata između Izraela i Gaze SAD će podržati Izrael da ciljano ubija te organizacije.

Ako Izrael odbije da potpiše sporazum SAD će ukinuti finansijsku podršku toj zemlji, koja trenutno iznosi 3,8 milijardi dolara godišnje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x