Uskoro počinje obnova Starog grada i Kule Zmaja od Bosne u Gradačcu

Podijelite ovaj članak:
Prije 100 godina izvršeni su zahvati koji narušavaju stabilnost Kule Husein-kapetana Gradaščevića, a velika oštećenja pretrpjela je i za vrijeme agresije na našu zemlju u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dio sanacije je izvršen 2002. godine, a u ovom trenutku problem predstavlja činjenica da nikada nisu urađeni sveobuhvatni radovi na cjelokupnoj zaštiti kompleksa Starog grada u Gradačcu, što je sada potrebno učiniti.

Osigurano milion KM

Kako bi se pristupilo sveobuhvatnoj sanaciji ovog kompleksa od historijskog značaja, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH prošle godine je osiguralo milion konvertibilnih maraka, od kojih će dio biti utrošen za izradu projektne dokumentacije, a ostatak za početne radove.

“Riječ je o inicijalnim sredstvima za početak radova na rekonstrukciji kompleksa, a ovaj projekt nam je izuzetno značajan jer se radi o simbolu Gradačca, ali i cijele BiH. U proteklom periodu smo prošli kroz jedan složen postupak pribavljanja svih neophodnih saglasnosti jer se radi o nacionalnom spomeniku, kontaktirali smo sve nadležne institucije, a imali smo i posjete stručnjaka. U toku je priprema projektne dokumentacije za pojedine dijelove koji su u ovom trenutku najugroženiji, a kako bi se spriječilo dalje urušavanje”, rekao je za Klix.ba načelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Još uvijek niko decidno ne može reći u kakvom je stanju Stari grad, ali to će na kraju ocijeniti tim stručnjaka koji će izvršiti detaljnu procjenu. Njihov izlazak na teren očekuje se okvirno za mjesec dana, a ubrzo nakon toga najavljuje se početak rekonstrukcije.

“Radi se o vrlo složenom kompleksu i kompleksnom zadatku. Odmah moram reći da će nam milion KM biti dovoljan samo za projektovanje najvažnijih segmenata koji čine Stari grad te da krenemo u rekonstrukciju jednog po jednog dijela. Čak ni struka sada ne zna šta nas očekuje na tom polju, budući da kompleks nikada nije bio arheološki potpuno ispitan. Mnogo je naučnih dilema o tome šta se sve nalazi ispod slojeva zemlje koji su u kompleksu”, dodaje Dervišagić.

U Gradačcu je već boravila ekipa stručnjaka iz Italije koji su izrazili spremnost za učešće u istraživanjima.

“Radit ćemo na kompleksnim istraživanjima, odnosno snimanjima najsavremenijim metodama kompleksa Starog grada, kako ne bismo došli u situaciju da eventualnom rekonstrukcijom ili restauracijom onoga što vidimo zauvijek onemogućimo budućim generacijama da saznaju šta je ispod slojeva zemlje i dokle seže historija ovog kompleksa”, naglašava Dervišagić.

Značaj Husein-kapetana Gradaščevića

Husein-kapetan Gradaščević, poznat i kao Zmaj od Bosne, jedna je od najprepoznatljivijih figura u Bosni u 19. stoljeću.

Rođen je u Gradačcu, gdje je bio na čelu kapetanije, a o njegovom značaju govorili su historičari, pisci i romantici.

U turbulentnim vremenima u Osmanskom carstvu, kada su brojne pokrajine tražile nezavisnost i veću autonomiju, Husein-kapetan Gradaščević je bio jedan od glavnih zagovornika autonomije Bosne.

Izabran je na čelo Pokreta za autonomiju te je de facto u jednom trenutku bio ključna figura u tadašnjem Bosanskom pašaluku.

Ipak, mnogobrojnija osmanska vojska uz ključnu pomoć domaćih izdajnika, koji su se protivili autonomnom statusu Bosne, nije dozvolila da Zmaj od Bosne svoj naum provede do kraja.

U odlučujućoj bici Husein-kapetan Gradaščević je poražen nedaleko od Sarajeva, nakon čega je morao pobjeći na teritoriju Habsburške monarhije, a potom u Beograd i u konačnici Istanbul, gdje je umro 17. augusta 1834. godine.

Prema dostupnim informacijama, on je najvjerovatnije sahranjen u haremu džamije Eyup u Istanbulu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x