Utvrđen nacrt zakona: Osniva se rezervni sastav policije MUP-a RS

Podijelite ovaj članak:

Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt Zakona i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.

kako navode iz Vlade RS, razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima sadržan je u potrebi za poboljšanjem određenih zakonskih rješenja, kao i radi ustanovljenja novih rješenja, a sa ciljem preventivnog djelovanja i cjelishodnije primjene Zakona u praksi.

“Naime, ukazala se potreba za jasnijim definisanjem pojedinih policijskih ovlašćenja, nadležnosti direktora, dodatno angažovanje posebnih jedinica, kao i povećanje nivoa zaštite informaciono-komunikacionih struktura i uspostava sistema elektronskog poslovanja sa građanima. Zbog različitih bezbjednosnih izazova, Zakonom se utvrđuju formalno-pravni uslovi za uspostavljanje rezervnog sastava policije. To će svakako doprinijeti podizanju bezbjednosti na viši nivo. Propisano je da će policija rezervnog sastava imati ista ovlašćenja kao i policijski službenici redovnog sastava u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, a sve sa ciljem kako bi policijski službenici rezervnog sastava policije, zajedno sa policijskim službenicima redovnog sastava, mogli obezbijediti maksimalni nivo bezbjednosti lica i imovine, naročito u periodu kada se očekuje povećanje intenziteta migrantske krize”, navode iz Vlade RS.

Također, pomjerena je starosna granica za zapošljavanje policijskih službenika s ciljem podmlađivanja kadra u Ministarstvu, a stvoreni su i formalno-pravni uslovi za uspostavljanje sistema zaštite informaciono-komunikacione strukture, kao i za elektronsku komunikaciju Ministarstva unutrašnjih poslova sa građanima.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x