Važno je u koje doba dana jedete ove namirnice: Jabuke ujutru, krompir…

Podijelite ovaj članak:

Kod mnogih namirnica je veoma važno u koje doba dana se uzimaju, odnosno nekad su dobre, a nekad loše za naše tijelo

Jabuke je, na primjer, dobro jesti isključivo ujutru, dok ih navečer treba izbjegavati jer se od njih pojačano stvara želudačna kiselina.

Banane

Najbolje ih je jesti oko podne, jer tako jačaju imunitet i čiste kožu. Ne preporučuje se banane jesti uvečer, jer tada podstiču pojačano stvaranje sluzi i mogu ometati varenje.

Jabuke

Jabuke sadrže pektin koji snižava šećer u krvi i holesterol – ako ih jedeš ujutro za doručak. Dakle, navečer ih je bolje izbjegavati, jer je pektin noću teško probavljiv.

Krompir

Krompir treba jesti isključivo preko dana, jer je prepun minerala i takođe snižava holesterol. Međutim, pošto je vrlo kaloričan, najbolje ga je izbjegavati uvečer – jer doprinosi gojenju.

Mlijeko

Toplo mlijeko pred spavanje djeluje umirujuće i pomaže dobrom snu. Dakle, šoljica prije spavanja. Ujutru bi bilo bolje izbjegavati mlijeko – teško se vari ako se tokom dana ne bavite sportom.

Orašasti plodovi

Ako se uzmu oko podne, orašasti plodovi smanjuju krvni pritisak. Uvečer se ne preporučuju – veoma su kalorični.

Narandže

Naranče su preko dana dopuštene, čak su i poželjne. Tada pomažu varenju. Sok svježe narandže ne preporučuje se u vrijeme doručka jer jako iritira želudac.

Paradajz

Preporučuje se za doručak. Tada poboljšava varenje, dok uvečer može izazvati nadutost.

Riža

Oko podne se bez griže savjesti može priuštiti porcija riže. Navečer će se brzo primiti na bokove.

Tamna čokolada

Za doručak je, recimo sa muslima, tamna čokolada dopuštena. Sadrži antioksidanse koji usporavaju starenje i štite od srčanih bolesti. Ako se ne želite ugojiti, nemojte je jesti kao međuobrok, odnosno maksimalno smanjite unos.

Smokve i kajsije

Ujutro jačaju imunitet i pomažu varenju, uvečer izazivaju nadutost.

Sir

Sir je još jedna namirnica koju je najbolje jesti ujutru, jer u manjim količinama podstiče mršavljenje. Nikako se ne preporučuje u večernjim satima. Tada je teško probavljiv, može debljati i izazvati probleme sa želucem.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x