Večer Kur'ana” u Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana: Kur'an kao smiraj za ljudska srca i duše

Podijelite ovaj članak:

U Muslimanskom kulturnom centru Ljubljana, Mešihat Islamske zajednice (IZ) u Republici Sloveniji, organizirana je “Večer Kur'ana”.

Programu je prisustvovao predsjednik Mešihata muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić, članovi Mešihata i Sabora Islamske zajednice, glavni imami, imami, predsjednici izvršnih odbora Islamske zajednice u Republici Sloveniji, te veliki broj džematlija Islamske zajednice u Republici Sloveniji iz svih džemata.

Prisutnima, u prepunoj ljubljanskoj džamiji, dobrodošlicu je uputio Senad-ef. Karišik, glavni imam Muslimanskog kulturnog centra Ljubljana.

Kur'anske ajete učili su sljedeći imami i hafizi: Munzir-ef. Čelenka, hfz. Ahmed-ef. Alili, Riad-ef. Subašić, hfz. Špendi Fidani, hfz. Ahmed-ef. Hašić, Resul-ef. Alić, hfz. Hamza Lavić i kurra hafiz Aziz-ef. Alili.

Vazi-nasihatom prisutnima se obratio muftija mr. Nevzet-ef. Porić, najprije istaknuvši radost što je u prepunoj ljubljanskoj džamiji organizirana ovakva svečanost, koja je zapravo, slika Božije Milosti prema onim ljudima koji se okupe radi učenja Kur'ana, a koje meleki okružuju i Uzvišeni Allah ih spominje u Svome društvu.

Muftija Porić govorio je o Kur'anu, kao lijeku i smiraju za ljudska srca i duše i istakao da je za lakše razumijevanje Kur'ana potrebno ispuniti četiri uvjeta.

– Prvo, potrebno je da stalno učimo Kur'an, bez obzira da li razumijemo njegovo značenje, jer je samo izgovaranje Kur'ana ibadet. Drugo, potrebno je da znamo slušati Kur'an, a mi smo večeras dokazali da znamo slušati – jer kad se zauči Božija Riječ – mi zašutimo. To je moć Kur'ana. Treće, potrebno je da razmišljamo o porukama Kur'ana. Četvrto, potrebno je da činimo dobro, jer Kur'an poziva na dobro a osuđuje zlo. Danas je puno zla u svijetu i zato treba da primijenimo kur'anski poziv za činjenjem dobrih djela. Vjera nije potpuna ako je ne prate dobra djela – kazao je muftija Porić.

Muftija Porić istakao je, kroz kur'anske primjere, da milost koju Uzvišeni Allah nekome podari niko ne može uskratiti, te da samo Allah daje izlaz poslije nevolja i tegoba, te da On kao Gospodar svega stvorenoga bdije nad Svojim stvorenjima dajući im opskrbu i izlaz iz teškog stanja.

17-2048x1330.jpg -
Muftija Porić: Vjera nije potpuna ako je ne prate dobra djela

– Za Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji danas je mubarek-dan. Došli su nam hafizi, učili smo Kur'an i spuštena je Allahova Milost.

Danas smo dobili građevinsku dozvolu za izgradnju vakufskog objekta u džematu Koper.

Prije četiri godine kupili smo zemljište, koje smo otplatili početkom ovog mjeseca a plaćen je i komunalni priključak. Čestitam rukovodstvu džemata Koper i Samir-ef. Jusiću, glavnom imamu, na ovom hajirli projektu. Nadam se da ćemo, ako Bog da, uskoro postaviti temelje za vakufski objekat – kazao je muftija Porić.

Zatim je zahvalio učesnicima programa, ističući da su svi oni pojedinačno, veliki prijatelji Zajednice u Sloveniji, koji su tokom izgradnje džamije u Ljubljani dali veliki doprinos.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x