Veliki uspjeh: Roman Pacijenti u knjižarama širom Skandinavije

Podijelite ovaj članak:

Muhamed Mahmutović bh. književnik, porijeklom iz okoline Cazina s javnosti je podijelio sretnu vijest – njegov roman “Pacijenti” izašao je na švedskom jeziku i bit će distribuiran po cijeloj Skandinaviji.

Roman Pacijenti govori o lovu na Radovana Karadžića. Kroz tu priču isprepletana su brojna svjedočenja našeg naroda o golgotama, ranjavanjima, ubistvima i silovanjima od strane četničkog agresora. Zločinci su pobrojani imenom i prezimenom, a Skandinavcima je ova priča interesantna jer je Karadžić bio uzor najvećem Andreasu Breiviku, teroristi koji je izvršio nezapamćen masakr u Norveškoj.

Zbog čega je bilo važno prevesti ovo djelo na strane jezike, autor objašnjava:

“Ovo ne doživljavam kao lični uspjeh, već veliki iskorak na polju kulture sjećanja. CIlj mi je bio da što više čitalaca u svijetu upoznam sa monstruoznim zločinima koje su četnici, na čelu sa najvećim monstrumom Radovanom Karadžićem, počinili nad mojim narodom u Srebrenici, Podrinju, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini. Kada je, tokom suđenja Brejviku izašao dokument i cijeli spis o tome kako je planirao svoj zločinački poduhvat, u kojem je naveo da mu je Karadžić bio uzor, znao sam da moram napisati kniigu o tome. Tako je zapravo nastao roman Pacijenti na bosanskom jeziku. Rukopis sam poslao i najvećem skandinavskom izdavaču – Lava, koji su prepoznali kvalitet priče i ponudili mi ugovor. Pored ovog romana imam još devet napisanih i njih će isti izdavač prevoditi i štampati za skandinavsko tržište”, poručio je Mahmutović.

Podsjećamo, Anders Behring Breivik je norveški desničarski ekstremist koji je izvršio dva teroristička napada 22. jula 2011. godine u Norveškoj. Prvo je izveo bombaški napad u Oslu, detonirajući eksplozivni uređaj u zgradi Vlade, što je rezultiralo smrću osam osoba. Nakon toga, Breivik je otputovao na otok Utøya, gdje se održavao kamp za mlade članove Norveške Laburističke stranke, i otvorio vatru na okupljene, ubivši 69 ljudi, uglavnom mladih.

Kako je i autor naveo, ovo je zaista važan momenat i veliki događaj za Bosnu i Hercegovinu jer će se priča o agresiji na našu domovinu i onima koji su agresiju i genocid počinili doći do velikog broja osoba jer pored štampanog izdanja, izdavač priprema i audio i elektronsku verziju ove knjige.

Ukoliko želite poručiti ovaj roman na bosanskom ili švedskom jeziku, u štampanoj ili elektronskoj formi, obratite se autoru na e-mail: [email protected] ili ga kontaktirajte putem Facebooka. Za one iz Švedske, knjigu je moguće naručiti putem ovog LINKA.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x