(VIDEO) Ćamil ima 85 godina, vozi Mercedesa 220 km/h, a u Visokom uzgaja japansku jabuku

Podijelite ovaj članak:

Bračni par Dorić, Ćamil i Enisa u svom domu u Visokom ugostili su ekipu Senzor.ba.

Dorići su iz Rudog, a u Njemačku su otišli 1969. godine. Ćamil (85) je penziju zaradio u tvornici autodijelova, dok je Enisa radila uglavnom u tekstilnoj industriji. Pored onog u Rudom, oni su vlasnici imanja i u Visokom, gdje uglavnom provode vrijeme. Vikendom idu u rodni kraj, a zimu provode u Njemačkoj

Enisa Dorić

Dorići su aktivni penzioneri. Nedavno su kupili novog Mercedesa kojim obilaze Evropu. Iz Njemačke su letjeli i na brojne egzotične destinacije, poput Emirata i Dominikanske Republike. Kada ne putuju, brinu se o bašti i voćkama. Tako su u Visokom uzgojili i japansku jabuku s koje su ove jeseni ubrali preko 5 kg ploda.

Ćamil sa japanskim jabukama iz vlastitog uzgoja

Česti su gosti na brojnim društvenim i kulturnim događajima, a Ćamil je čak četiri puta bio učesnik Marša mira u Potočarima.

“Svi oni mladići se oko mene brinu, misle meni treba pomoć. Kažem ja njima hajmo se mi utrkivati. Od njih četvorice samo je jedan uspio sa mnom stići do cilja”, prisjeća se jednog događaja tokom Marša mira.

Dorići su nam ispričali i nekoliko priča iz svog života, pa i toga kako ni nakon toliko godina boravka u Njemačkoj nemaju državljanstvo:

“Ja sam otišao 1969. godine i mogao sam dosad dobiti njemačko državljanstvo, ali nisam htio jer bih se tada morao odreći svog. Mogli su azilanti lahko dobiti državljanstvo, ako slažu nešto na svoju domovinu, a ja to nikada nisam htio”, izričit je Ćamil.

Pogledajte ovaj doista inspirativan video:

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x