(Video) dr. Haris Silajdžić, aprislki paket je bio minsko polje

Podijelite ovaj članak:

Doktoru Harisu Silajdžiću mnogi zamjeraju obaranje takozvanog “aprilskog paketa Ustavnih promjena”, a da nisu nikad ni jednu rečenicu iz tog paketa pročitali.
Ko poznaje Silajdžića, zna da ga on ne bi svim silama obarao da je bio dobar za državu.

Imao je taj paket i nekih dobrih stvari, tako da navuče zastupnike u zamku, kako bi digli ruke, ali bi s tim paketom bile zacjementirane dvije stvari koje više niko nikad ne bi mogao popraviti, a za to se i danas vodi najveća borba između patriota i secesionista poput Dodika&Čovića&com!

A to je državna imovina i entitetski VETO!

To su bile osnovne dvijestavke zbog kojih je Silajdžić bio protiv, a razloge zašto je i on glasao protiv iako nije bio u stranci Harisa Silajdžića nego član SDA, iznio je i tadašnji ministar policije Mehmed Žilić:

– “Moramo objasniti ljudima da je Aprilski paket nastao u Beogradu. Konstruktor je bio doktor Koštunica koji je profesor ustavnog prava. Aprilski paket je trebao da Dejtonski mirovni sporazum pretvori u Ustav BiH, a to je da Republika Srpska bude trajna kategorija i da entitetsko glasanje bude trajna kategorija. Kako je Dodik sada drzak, u ovakvoj jednoj situaciji, zamislite kad bi imao ustavno pokriće da može da odvoji RS. On sad nema ustavno utemeljenje i u tome je suština priče. Oni vade iz Aprilskog paketa samo ono što im treba. Ja sam tadašnjim našim članovima Predsjedništva dovodio najrelevantnije profesore koji su mu doslovce rekli nemoj da se upuštaš u tu igru, to nije vrijeme za to. Međutim, to Tihić nije jednostavno slušao, radio je na svoju ruku. U parlamentarnoj demokratiji kad dignete ruku i kad potvrdite tu odluku, onda i najveća sila kaže pa vi ste to svojom rukom uradili, nismo mi vama ništa nametnuli. I onda bi dobili sigurno neku ustavnu raspravu kako bi se Republika Srpska odvojila. Možete li vi kao Bosanac zamisliti da Bijeljina bude u Srbiji, da Banja Luka bude u Srbiji, Prijedor, Foča, Višegrad, itd.”

Da taj aprilski paket nije bio dobar za BiH, najaviše svjedoči činjenica da su tad počele blokade institucija države i da su Srbi kao razloge navodili neusvajanje tog paketa, s kojim bi dobili Ustavni okvir da ovo što rade danas urade na legalan, zakonski način!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x