(VIDEO) Je li Evropa obećala Dodiku da ne mora u NATO?!

Podijelite ovaj članak:

Milorad Dodik je u intervjuu za Al Jazeeru najavio mogući odlazak iz Predsjedništva BiH, ukoliko BiH ne vrati na ”pravi put”.

„Nemam vremena za dangubu. Ako zajedno s drugim kolegama u Predsjedništvu, najduže za godinu, ne uspijem vratiti Bosnu i Hercegovinu sa sadašnjeg puta samouništenja na pravi put, ja napuštam Predsjedništvo, vraćam se u Banja Luku pa neka sve propadne“, kazao je Dodik.

Ovaj intervju izazvao je pozitivne reakcije kod naivnih Bosanaca i Hercegovaca koji su odmah pomislili da je Dodik spreman raditi za dobrobit BiH. Ono što je najvažnije u intervjuu Milorada Dodika, a nije njegov rad i usmjeravanje BiH na ”pravi put” je izjava i stav oko NATO-a.

‘’Rečeno mi je da ćemo za rješavanje nekih od najvažnijih problema imati bezrezervnu pomoć EU, da mnogo toga, poput formiranja Vijeća ministara, možemo i moramo uraditi sami. Saglasni su sa mnom da se mnogi naši problemi mogu i moraju rješavati odmah jer je mnogo godina izgubljeno u nepovrat. U Briselu takođe nemaju ništa protiv ako nam u rješavanju naših nagomilanih problema budu pomagali i drugi naši prijatelji. Dogovorili smo se da neka osjetljiva pitanja kao što je članstvo u NATO-u odložimo za kasnije. Rekao sam im, takođe, da bi odgovornost morali od sada da snosimo svi koji stvari kod nas ne postavljamo na pravo mjesto, ali i oni koji se razmeću lažnim nadama dok nam građani odlaze iz zemlje. A najveću odgovornost trebalo bi da snose oni koji kojekakvim nerealnim inicijativama, zahtjevima i kvazivizijama o unitarnoj ili građanskoj Bosni i Hercegovini koče suštinske reforme. Ja sam transparentni pragmatičar koji na BiH gleda očima realiste i tako se i ponašam. Svi me baš u tome i ne razumiju dobro, ali to nije do mene.’’

Većini medija, političkih analitičara ali i običnih građana BiH u pomenutom intervjuu i izjavi Dodika promakla je najznačajnija stavka, a to je Dodikova želja da se odloži odluka o NATO-u. Upravo NATO je jedini i sigurni spas za BiH i to čim prije, to bolje za nas.

Dodikovo opredjeljenje za Evropsku uniju je također samo deklarativnog karaktera kojim kupuje evropljane ali i sve naivne Bosance i Hercegovce. Pričom oko želje za ulaskom u Evropsku uniju Dodik skreće pažnju sa prioriteta BiH, a to je, u ovom trenutku, NATO. Proces ulaska u EU je težak i trnovit put koji će, sudeći prema dosadašnjim iskustvima sigurno dugo potrajati.

Prostije rečeno, članstvo u EU je na dugu štapu, pa se upravo zbog toga Dodik i igra sa upitnicima, i nepotpunim odgovorima koje je u Briselu dostavio evropskim liderima. Kada se približi trenutak učlanjenja BiH u EU, ako do toga ikad i dođe, Dodik bez problema može ponovo blokirati BiH na evropskom putu. Isto kao što se sada dešava sa našim NATO putem. Isti šablon, isti cilj samo drugi put za opstruisanje napretka BiH. Kada su nam vrata NATO-a, nakon svih godina čekanja, na dohvat ruke, širom otvorena, Dodik ne dozvoljava da usvojimo Godišnji nacionalni plan i tako ispunimo jedini uslov za aktiviranje MAP-a.

Dodik je majstor spina, sumnjivih namjera pa je i diskutabilna njegova najava povlačenja iz Predsjedništva za godinu. Ima on za to neki ‘’svoj’’ razlog, a to sigurno nije ovaj koji je naveo. Bilo kako bilo, priča o NATO-u je najvažnija za BiH. NATO će nam dati stabilnost, napredak, a prije svega bit će garant za cjelovitu BiH, a obezbjedit će i sigurnost za sve građane BiH.

face.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x