(VIDEO) Kakav musliman ne treba biti

Podijelite ovaj članak:


U islamu, molitva, ili namaz, obavlja se pet puta dnevno, a muslimani su dužni moliti se, odnosno klanjati na određenim mjestima kada dođe vrijeme za namaz

Propisana mjesta za obavljanje namaza su:

  1. Džamija: Džamija je muslimanski bogomolja i mjesto okupljanja zajednice za molitvu. Džamije se koriste za pet dnevnih molitvi, posebno za petak džumu (petkom) i za molitve tokom mjeseca ramazana.
  2. Musalla: Musalla se odnosi na javna ili privatna mjesta na kojima se muslimani okupljaju za molitvu kada nema džamije u blizini. To može biti bilo koje mjesto gdje se može izvršiti čistoća i gdje nema nečistoće. Musalla može biti i otvoreni prostor poput parka ili unutarnji prostor poput sportske dvorane.
  3. Kuća: Muslimani mogu moliti u svojim kućama kada nisu u mogućnosti otići u džamiju ili na drugo određeno mjesto za molitvu. Molitva se može obaviti bilo gdje u kući, ali je preporučljivo da se koristi čista i mirna prostorija.

Važno je napomenuti da, prema islamskom učenju, molitva, odnosno namaz može biti obavljena bilo gdje pod uvjetom da je mjesto čisto, a tijelo pokriveno i čisto. Muslimani trebaju pokazati poštovanje prema molitvi i odabrati najbolje moguće mjesto za obavljanje namaza u skladu sa svojim mogućnostima, da pri tom nikog ne ometaju!

Suprotno svim prethodno navedenim pravilima, ovaj mladić je odabrao poprilično nezgodno mjesto za obaviti namaz. On je zaustavio svoj automobil na semaforu i klanjao pored njega. Niti je mjesto čisto, mirno, tiho, a najgore od svega – dok obavlja namaz smeta učesnicima u saobraćaju, dovodeći ih i u opasnost.

Pogledajte video, pa komentarišite vaš stav o tome:

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x