(VIDEO) Kako je Aziz Mujdžić završio među švedskim kraljevskim porodicama

Podijelite ovaj članak:

Tokom našeg boravka u Švedskoj razgovarali smo s ljudima različitih zanimanja i različitog stepena obrazovanja. Nismo samo tražili one koji su u svojoj novoj domovini izgradili karijere i zaradili novac.

Nas su interesovali svi koji su imali zanimljivu sudbinu, bilo zbog načina na koji su došli ovdje, kako su se integrisali, razmišljaju li o povratku, te zašto su odlučili ostati u Švedskoj. Ustvari, htjeli smo saznati jesu li oni sretni zato što ovdje žive. Pravi odgovor na to pitanje mi ne znamo.

Onima koji su se ovdje rodili i odrasli, donekle je lakše. Njima je Švedska jedina domovina, oni za drugu ni ne znaju. Dosta je teže Bosancima i Hercegovcima koji su od svoje domovine otrgnuti. Oni su svoju domovinu fizički napustili, ali je ona ostala u njihovim mislima. Tek tada su shvatili pravo značenje riječi nostalgija. Razni su načini kako se nostalgija liječi. Neko često putuje u rodni kraj, a neko donese dio rodnog kraja u Švedsku.

Aziz Mujdžić bio je trgovac ribom koji je u taj posao uveo mnoge Prijedorčane. Vodimo vas na seosko imanje u kojem je za života u Švedskoj živio. U prelijepom krajoliku blizu Göteborga su imanja švedske kraljevske porodice i među njima junak naše priče…

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x