(VIDEO) Muškarac verbalno napao muslimane okupljene na Bajram-namazu

Podijelite ovaj članak:

Ured Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR-SFBA), najveće muslimanske organizacije za ljudska prava i zagovaranje u području zaljeva San Franciska, osudio je danas verbalni napad mržnje koji je navodno usmjeren na muslimane iz Islamskog centra San Francisca dok su se okupljali za Kurban-bajram namaz u McLaren Parku u San Franciscu u ponedjeljak ujutro.

U uznemirujućem incidentu,  snimljenom video snimkom , navodno je učestvovao muškarac koji je prišao grupi dajući rasističke i islamofobične primjedbe. 

“Vaša religija je puna mržnje”, čuje se kako muškarac govori na početku videa. Čovek je nastavio sa uvredljivim rečima, uključujući: „Vi dolazite iz af—ked-up zemlje“ i „Nisi dobrodošao ovde, psovče   . Verbalno zlostavljanje kulminiralo je nazivanjem grupe “đavolima”. 

U izjavi,  izvršni direktor CAIR-SFBA Zahra Billoo  je rekla: 

“Ovakav govor mržnje je neprihvatljiv i mora se najoštrije osuditi. Muslimanska zajednica, kao i svaka druga zajednica, ima pravo da se okuplja i klanja u miru. Ovakvi incidenti samo služe da podcrtaju hitnu potrebu za rješavanjem porasta islamofobije širom naše nacije.

„Ova vrsta neprijateljstva i neznanja nije štetna samo za one koji su direktno na meti, već i za šire društvo jer podstiču podjele i netoleranciju. Pozivamo lidere zajednice, javne službenike i sve ljude savjesti da budu uz nas u osudi takvih djela mržnje.” 

U izjavi,  član odbora Islamskog centra San Francisca Shahbaz Shaikh je rekao: 

“Ja sam dio ove zajednice dugi niz godina i nikada prije nisam vidio nešto slično u San Francisku. Bio je to užasan i tužan incident. Osjećali smo se vrlo nesigurno i šokantno je bilo kako je čovjek bio tako ležeran sa svojim rasizmom i ksenofobijom.”

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x