(VIDEO) Nele Karajlić opet o BiH: Ovo je prostor jednog tragičnog nesporazuma

Podijelite ovaj članak:

Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić, gostovao je na ATV-u u emisiji 1 na 1, a svojim izjavama ponovo je potvrdio da osoba koja je postao danas nema apsolutno nikakve veze s nekim davnim, bivšim čovjekom kojeg smo mislili da poznajemo.

“BiH je bila omiljeni koncept Nadrealista, sve što smo pravili, pravili smo da to nekako namjestimo u BiH, jer je imala dobar ambijent za dobru šalu i kad kažete BiH, uvijek imam u glavi – mora da je neka provala i neki cirkus”, počinje Karajlić priču, zbog koje je Slobodna Bosna napisala da je “puk'o ko lubenica”.

Dodao je Nenad i da je ovo prostor jednog tragičnog nesporazuma (…) i da se njemu pokazala sva besmislenost rata (…).

“Sad vidimo da je to prostor jednog tragičnog nesporazuma. Sad se vidi da je rat bio potpuno besmislen, da ništa nije dao, da niko ništa nije dobio osim međunarodne zajednice u koju se odselilo oko 800 hiljada visokoobrazovanih i kreativnih ljudi. To je BiH danas sa realne tačke gledališta, i ona nema nekakvu budućnost ukoliko se ne dođe “do pameti”. Pamet bi trebala da bude neki ozbiljan dijalog između te tri strane u kojoj očigledno samo jedna strana ima punu svijest, o tome šta se dešava, a to su Srbi, a druge dvije strane očekuju podršku sa strane, a ne znaju da ih ta podrška koristi samo za svoje ciljeve”, objašnjava Karajlić.

Sve stvari oko politike u “Nadrealistima” sam ja pisao, kaže Karajlić, te nastavlja:

Meni iz Sarajeva zamjeraju što sam sa sobom ponio jedan mali kofer u kojem je bio čitav njihov identitet, jer sve što je bivša Jugoslavija znala o Sarajevu, uglavnom je znala preko “Nadrealista i “Zabranjenog pušenja”. “Zabranjeno pušenje” i “Nadrealisti” su sinonom Sarajeva, neraskidivo tijelo, i sad kada vi promovišete u cijeloj Jugoslaviji tako, da cijela Jugoslavija zna taj grad i kad izbije rat i kada se bore za “urbani” identitet, a glavni tip koji je to napravio odlazi sa koferom u ruci, onda je logično da oni tog čovjeka žele ili da zaborave ili da unište”, pojašnjava Nele.

Karajlić kaže da je osobina “sarajevske čaršije da govore jedno, rade drugo, a misle treće”…

“Govore jedno, rade drugo, a misle treće – filozofija u Sarajevu, ta osobina čaršije je možda i najveća prepreka u komunikaciji sa Banjalukom. Srbi su mogli da vjeruju i bili otvoreni, od 1918. i bili fer, a sad je stvar već do Sarajeva i političke elite da shvate da ne može tom taktikom. Sada imate Dodika koji kaže “sad ne može, što si me folirao, folirao si me”, i najzanimljivije je kod Dodika što je danas jedni političar u bivšoj Jugosalviji što, kada je počeo rat, nije bio na vlasti i to je dvostruki problem onima što razgovaraju sa njima”, ističe Janković, alias Karajlić.

Zapravo, Nele je toliko puta spomenuo Sarajevo da se na društvenim mrežama već prilično zezaju na tu temu.

Uostalom, pogledajte:

https://youtu.be/bedwy3mqHl0

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x