(VIDEO) Prosi na snijegu bosa, naljuti se ako joj ponudite obuću.

Podijelite ovaj članak:

Prosjačenje je postalo toliko unosan posao da se s njim često bave i oni koji ne zaslužuju sadaku. Ima ljudi koji će nam sad držati moralne pridige i moralisati o vjerskom principu “neka lijeva ruka ne zna šta daje desna”, ali taj princip nikako ne bi smio važiti za osobe koje svjesno dovode ljude u zabludu, svojim plačnim glasom “ja sam gladna ljudi”, dok u ruci drži punu kesu namirnica koje su joj prolaznici kupili ili hoda bosa po snijegu, a odbija da joj se kupi obuća, kao ova sa videa.

Ekipa Senzor.ba je prošetala ulicama Sarajeva i uvjerila se da većini “prosjaka” ne bi trebalo dati sadaku i da oni koji im daju podržavaju njihov plan da varaju narod raznim povicima ili otrcanim “mogu li vas nešto pitati”.

Ima tu svega, upratili smo lika, zdravog pedesetogodišnjaka, odjevenog po zadnjoj modi sa torbicom koju nose šverceri devizama, koji u ruci drži neke papire i traži pomoć za bebu. Sarajlije kažu da istu foru koristi od rata.

Vidjeli smo i mladića sa neke 22 godine, potpuno zdrav i stasit, koji stoji u blizini džamije Ferhadija i molećivim glasom počinje prevaru “mogu li vas nešto pitati”, pazeći pri tom da to nije neko ko ga poznaje. Kad smo mu pokazali okolne radnje na kojima piše da se traže radnici, naljutio se i opsovao nešto.

Od Vijećnice do Vječne vatre će vas presresti dvadeset mladih žena, koje su se lijepo zavile, da glume muslimanke. U vrijeme dnevnih molitvi nijednoj ne pada na pamet da prekine svoju prljavu rabotu i priključi se vjernicama na molitvi, radije će čekati pred vratima harema one koji ulaze i izlaze.

Mogli bi dugo nabrajati kome je sve grijeh dati sadaku, ali ćemo zaključiti s ovom ženom sa snimka. Ona vrlo glasno ponavalja “ja sam gladna ljudi”, “sine izvini ja sam gladna”, zgurila se da izgleda starija, iako nema više od 40 godina i umotala u mahramu udarajući na sentiment vjernika, jer zna da je takvih najviše po Sarajevu, a nosi nekoliko zavežljaja hrane, koje su joj kupili prolaznici.
Ako joj kažete, pa sjedi najedi se ženo, eto ti hrane u ruci, ona će vam opsovati nešto i poslati vas poprijeko.

Bosa gaca po snijegu, ali se ozbiljno naljutila i zaprijetila našem novinaru, koji joj je htio kupiti obuću, jer zna da su joj veće šanse da ovako dobije pare. Kako je istrenirala organizam da podnosi hladnoću je priča za posebna naučna istraživanja, ali smo je uočili i ljeti, hoda obuvena!

Ko od vas želi zaraditi pravi sevap, neka skrene samo pedesetka metara do pijace Markale. Ima to desetine starih i bolesnih ljudi, koji na minusima sjede i pokušavaju prodati neke sitnice, na kojima će zaraditi pola marke. Kupite od njih tih sitnica ili mu jednostavno ostavite koju marku “za čaj”!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x