(VIDEO) Sandžak: Obilježena 101 godina od pokolja muslimana u selu Starčeviće

Podijelite ovaj članak:

U tutinskom selu Starčeviće jučer je proučena dova šehidima – mještanima koje su 11. jula 1922. godine na kućnom pragu i na zvjerski način ubili četnici Koste Pećanca.

Tog 11. jula prije 101 godina u ovom selu su četnici ubili 31 nevinu osobu, među kojima je i jednu ženu i tek rođeno dijete.

Ramo Rizvanović, čiji je djed ubijen od strane četničkih jedinica, inicijator je izgradnje spomen obilježja u ovom selu. On je rekao da nikada niko nije odgovarao zbog ubistava, a da je o tome bilo zabranjeno da se govori i u vrijeme komunističke Jugoslavije.

“Svaka kuća je bila opkoljenja, malo je onih koji su uspjeli da pobjegnu ili su bili ranjeni. Moj djed nije htio da bježi, imao je 36 godina. Rekao je ja sam hodža, nikome nisam kriv, neću da ostavljam porodicu. Oca mu Rahmana strijeljali su ispred kuće, a nakon što su htjeli da mu siluju kćerku, žena mu Džana je jednog četnika udarila kudeljom (vretenom, op. a.). Nakon toga su joj ubili dva sina Naila od šest i Huska od 14 godina. U kući Vejsila ubili su bebu koja je rođena prethodne noći. Ta beba je bila bez imena”, ispričao je Ramo Rizvanović, navodeći da su u napadu na selo, zajedno sa vojskom Koste Pećanca učestvovali naoružani muškarci iz obližnjeg Brnjaka na Kosovu.

Šahin Rizvanović, čiji su preci iselili za Istanbul 1969. izjavio je 2022 godine:

“Sa svojim djedom, nanom i paranom sam pričao o tome. Kada bi gledali neki ratni film ona bi rekla ugasite to, zasmrdi mi barut. To su bili njezini teški trenuci, na licu je nosila ožiljak od udarca kundakom, a pričala je da je ognjište u njenoj kući bilo ispunjeno krvlju. Želimo da niko nikoga ne ubija zbog imena ili vjere. Da se ovo nikome ne ponovi”, poručio je Šahin Rizvanović.

U selu Starčeviće, iz kojeg je veliki broj mještana iselio za Turkiye, 2005. godine je izgrađena spomen česma u znak sjećanja na zločin iz 1922.

Pogledajte video snimak ispod teksta:

Tekst i video: Sandžak danas

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x