(VIDEO) Selo duhova na pustom otoku u koje više niko ne dolazi

Podijelite ovaj članak:

Selo koje je nekada živjelo od mora i ribolova ima čak i kuća u kojima je ostao namještaj koji je obrastao zelenilom.

Nedaleko od kontinentalne Kine i 64 kilometra od Šangaja, nalazi se mali otočić Shengshan. Ima samo nekoliko kilometara širine i prekriven je visokim brdima.

Jedina stvar koja ga čini posebnim jest nekadašnje ribarsko selo Houtouwan, sada posve napušteno. Ali ne samo da je selo napušteno ranih devedesetih već ga je, u protekla tri desetljeća, u potpunosti preuzela priroda.

Nekada bogat životom danas su kamene kuće Houtouwana bogate drugom vrstom života, a to su biljke. Naime, on je prekriven biljkama penjačicama, lozom, mahovinom i stablima – možda je i najzelenije selo na svijetu.

Nakon što je selo ponovno otkriveno 2015., vrlo je brzo postalo destinacija za turiste i putnike. Kuće se iz brda spuštaju sve do mora. Nekima fale dijelovi zidova, ili možda krov, a vegetacija ih je savladala i iznutra.

Selo koje je nekada živjelo od mora i ribolova ima čak i kuća u kojima je ostao namještaj, kao da je netko čarobno uklonio ljude i zamijenio ih zelenilom, pa puzalice rastu i po krevetima i ormarima.

Selo se krenulo razvijati pedesetih godina, a nalazi se na jednom od 400 otoka Shengsi arhipelaga, no samo je Houtouwan, uz pomoć majke prirode, tako maestralno transformiran.

Obitelji su nekoliko desetljeća uspješno živjele na otoku, na vrhuncu “slave” bilo ih je oko 2.000. Međutim, nagli razvoj Kine sela je ostavio negdje daleko u prašini. Brodovi su, primjerice, postali preveliki da uopće uplove u Hutouwanovu luku. To je predstavljalo ne samo ekonomski problem već je utjecalo na temeljne životne potrebe, poput zdravstva i edukacije.

Tako su krenule prve velike seobe obitelji u potrazi za radnim mjestima bližim kopnu (ili na kopnu) i ubrzano iseljavanje iz sela koje je do početka devedesetih ostalo prazno.

Fotograf iz Šangaja Qing Jian prvi je otputovao na Shengshan i snimio seriju fantastičnih fotografija.

“U susjednim selima još netko i živi. Samo je Houtouwan posve prazan i preuzet od strane prirode”, rekao je Jian. Danas se sve više ljudi dolazi diviti ukroćenoj civilizaciji, prenosi Express.hr

Povišeni teren i zarasli putevi dobra su kardio vježba za svakog tko dođe u posjetu, ali u avanturi je i čar. U blizini se može kupiti samo boca vode, a nekoliko se staraca vratilo da budu vodiči kada dođu turisti. Da bi ušli u selo morate platiti vrlo jeftinu ulaznicu.

Neka su kineska sela nestala radi ekonomskog buma prošlog desetljeća, pa su zaselci koji nisu imali jedan semafor narasli u metropole, dok su druga sela potpuno ispražnjena. Sve to ovisi o geolokaciji i nizu drugih čimbenika.

Ali rijetko se koje selo pretvorilo u takav magnet za fotografe.

express.hr

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x