(VIDEO) U švedskom gradu Malmö obilježen Dan bijelih traka

Podijelite ovaj članak:

Jučer 31.maja 2024. nekoliko udruženja zajednički je organiziralo “Dan bijelih traka” u švedskom gradu Malmö”, na zaista jedan dostojanstven način.

Mirnon šetnjom u samom centru grada sa trga Gustav Adolf do glavnog trga Stor torget, prolaznici i okupljeni građani su odali poštu Prijedorčanima, čija tijela su pronađena na 501. lokaciji, u masovnim i pojedinačnim grobnicama, u deset opština i čak u tri države!

To svjedoči koliko su planeri genocida bili uporni u tome da sakriju tragove svojih zločina, ali ima stara narodna mudrost “zaklela se zemlji kazna, da se svaki zločin sazna”, tako i dan danas novi dokazi izlaze na vidjelo.

Kako je sve izgledalo svjedoči kratak video koji je našoj redakciji poslao Hasan ef. Jašarević i fotogafije.

Sve glasniji su apeli žrtava i boraca za ljudska prava da se ponovo pokrene tužba za zločine koji ne zastarjevaju i da se zločini u prijedoru i službeno imenuju pravim imenom, a to je GENOCID, te da se predloži ista rezolucija za Prijedor kakva je usvojena za Srebrenicu u UN!

Počinioci genocida su pokazali veliku upornost u negiranju i sakrivanju ovog zločina i time što su dan ranije održali u Prijedoru sramotan skup pod nazivom “Priprema odbrane Prijedora od muslimana i Hrvata”!

U tim “pripremama” ubili su 102 djece i 3172 odraslih, koji još nemaju ni spomen obilježje, jer počinioci to ne dozvoljavaju da se uradi.

Za genocid u Prijedoru značajno je i to, da je to grad u kojem je procentualno stradao najveći broj Hrvata, koji su zajedno s Bošnjacima zatvarani u logore i ubijani u masovnim ubistvima. Oni su kao i Bošnjaci morali biti obilježeni bijelim trakama, kako bi srpsje policijske, vojne i paravojne strukture lakše obavile posao.

O svemu tome su svjedočili transparenti i fotografije koje su nosili učesnici mirnog okupljanja.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x