(VIDEO) Zlostavljanje profesora na času: Učenik puštao “Užičko kolo” i provocirao, na kraju udario profesora

Podijelite ovaj članak:

Incident koji se 2. aprila dogodio u bečkoj Visokoj tehničkoj školi u Otakringu, kada je nastavnik pljunuo učenika nakon što je ovaj u društvu puštao srpsko kolo, motao cigaretu nasred časa i na slične načine provocirao nastavno osoblje, glavna je tema u Austriji.

Sukob su drugi učenici zabilježili moblinim telefonima, a snimak je obišao društvene mreže. Na njemu se vidi verbalna rasprava nastavnika i učenika, tokom koje prosvjetni radnik pokazuje đaku da izađe iz učionice. Kada ovaj odbija, nastavnik ga ni manje ni više pljune, zbog čega mladić nasrće na njega. Video se tu prekida.

Šokantan snimak izazvao je lavinu reakcija i komentara.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojima se vidi da je pomenuti nastavnik ranije bio žrtva divljanja razularenih učenika.

Škola je najprije odlučila da da otkaz nastavniku, a samo istraži ponašanje učenika, ali onda je cijela priča dobila neočekivani nastavak na društvenim mrežama, kada se na Fejsbuku se pokrenula peticija za smjenu čitavog rukovodstva škole, a ne samo nastavnika.

Za samo nekoliko dana u grupi je prikupljeno više od 10.000 potpisa i komentara pod sloganom “Mi zahtijevamo: Ostavka Uprave HTL Ottakringa”.

U Fejsbuk grupi tvrde da su dobili nove optužujuće izjave dvojice đaka na račun drugih profesora. Kako đaci tvrde, nastavnik iz videa je bio nepopulran u čitavoj školi, te su ih i drugi nastavnici podstrekivali da se nad njim iživljavaju, piše Telegraf.

Ovim povodom uzburkala se i politička scena Austrije. Pored Slobodarske partije Austrije (FPÖ) koja je za incident okrivila socijaldemokrate (SPÖ) i Stranku zelenih, u čijoj nadležnosti je obrazovanje u Beču, u međuvremenu su se oglasili i iz nacionalnog savjeta (OVP), (BZO-Vien) i bečkog kluba NEOS.

Većina je stala na stranu nastavnika, optužujući djecu za neprimjereno i skandalozno ponašanje, ponudili su mu i odbranu vrhunskog advokata, ali i postavili prioriteno pitanje “kuda ide bečka obrazovna politika”.

Direktor HTL Ottakring Johannes Bachmair za Heute je izjavio da je “nastavnik očigledno prešao granicu koju nije trebalo da pređe”.

Zato svi čekaju ponedjeljak i odgovor na pitanje ko će i kada biti smijenjen zbog odgovornosti.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x