Vizionarski potez ili promašaj: Prebacivanje Federalnog zavoda PIO na trezorsko poslovanje

Vizionarski potez ili pogrešna procjena nekadašnjeg Premijera Novalića.
Podijelite ovaj članak:

Pored problema da kod nas mnogo toga ciljano ostaje obavijeno velom tajne, imamo i fenomen da ljudi, građani ove zemlje ne žele da poznaju dovoljno razloge i pravnu osnovu bilo kakvih odluka vladajućih struktura. Valjda je tako običnom čovjeku jednostavnije da zauzme stranu i podrži ako su nešto uradili njegovi i kritikuje nešto ukoliko su to uradili drugi.

Prelazak na trezorski način poslovanja, koji je implementiran od početka sada već davne 2020. godine označavao je svojevrsnu tranziciju penzionog fonda. Sistem prikupljanja doprinosa ostao je identičan, ali promjena se desila na način da su se penzije počele isplaćivati iz budžeta FBiH, kao zagarantovana stavka u budžetu i neovisno o prispijeću po osnovu uplaćenih doprinosa za PIO. Isto tako, uplate doprinosa od tog 01.01.2020. umjesto na račune PIO-a, uplaćuju se direktno u budžet FBiH.

Na ovaj način, cilj je bio da se izvrši svojevrsno obezbjeđenje sigurne isplate penzija/mirovina, na način da će se razlike u eventualnim nedostajućim iznosima za isplatu penzija osigurati iz prikupljenih poreza i akciza. Sa jedne strane ovo je označavalo nestabilnost dotadašnjeg mehanizma u okviru PIO sistema, odnosno uplaćivati doprinosi nisu bili dovoljni kako bi pokrili tekuće obaveze za penzije.

Pored iskazanih sumnji u opravdanost ovakvog poteza, tumačenjem da će se za isplatu penzija “zaroviti” u budžet i uzimati od drugih odnosno na štetu drugih budžetskih stavki, tadašnji Premijer Novalić ostao je pri toj ideji i istu je iznio do kraja.

Možda je to u datom trenutku bilo i jedino moguće rješenje a ispostavilo se s obzirom na devalvaciju vrijedosti novca kao odlično, jer povećanjem projekcija budžeta stvorili su se usloi za daljnje povećavanje i usklađivanje penzija. Naravno povećanje ne može da isprati povećanje troškova života, ali da se ostalo pri starom sistemu a posebno uzmemo li u obzir, da ni u međuvremenu nismo smanjili doprinose i na taj način povećali opciju zapošljavanja i povećanja o omjera zaposleni:penzioneri u korist zapošljavanja, povećanje penzija ne bi bilo ni moguće.

📊 Vizionarski potez ili pogrešna procjena ostavljamo vama na odluku i ocjenu, a autor ovog teksta mišljenja je da je ovo potez koji je jedini logičan i da se pokazao izuzetno ispravnim.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x