Vlada FBiH obećala jedokratnu pomoć penzionerima

Podijelite ovaj članak:

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović, te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, održali su danas sastanak sa predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul. Sastanak je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, a prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda PIO/MIO.

Tema razgovora bila je poboljšanje položaja penzionera u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije.

Nakon razmatranja prioritetnih zahtjeva penzionera, zaključeno je da će Vlada Federacije BiH raditi na iznalaženju najboljih mogućih rješenja s ciljem da se u Federalnom budžetu za ovu godinu osiguraju sredstva za isplatu jednokratne finansijske podrške penzionerima. Također, u skladu sa iskazanim opredjeljenjem Vlade poduzet će se aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za banjsko liječenje penzionera, što je važan segment u osiguranju zdravstvene podrške ovoj kategoriji stanovništva. Kada je riječ o izmjenama zakonskih rješenja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, zaključeno je da će se o ovom pitanju nastaviti razgovarati između predstavnika penzionera, te resornog federalnog ministarstva i Federalnog zavoda PIO/MIO, a s ciljem sagledavanja svih mogućnosti radi poboljšanja cjelokupnog sistema PIO.

Također, potvrđeno je da će se nastaviti aktivnosti na formiranju Vijeća penzionera Federacije BiH, čija uloga bi bila vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera, te afirmacije i zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu. U skladu sa zaključcima sa posljednje sjednice Vlade Federacije BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u roku od tri mjeseca će sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika/penzionera u FBiH, usaglasiti tekst Sporazuma o osnivanju ovog vijeća, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x