Vlada SR Njemačke dodjeljuje 750.000 eura za objekte OS BiH

Podijelite ovaj članak:

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez i vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke u BiH pukovnik Franz Josef Nolte, u četvrtak, 6. jula 2023. godine, u Sarajevu su potpisali Tehnički sporazum temeljem kojeg Vlada SR Njemačke dodjeljuje finansijsku pomoć za infrastrukturne radove na više lokcija Oružanih snaga BiH.

Radi se o iznosu od 750.000 eura, koji će biti utrošeni na četiri pojedinačna projekta: zamjenu sistemagrijanja Vojarne OS BiH „Adil Bešić“ u Bihaću, sanaciji četiri objekta i zamjeni vodovodne mreže u Zračnoj luci i vojarni „Dubrave“ kod Tuzle te nabavi alata i kompleta za infrastrukturu.

Ministar obrane Zukan Helez je izrazio zahvalnost na ovoj pomoći te istkanuo da je partnerstvo BiH i Njemačke jedno od ključnih za učvršćivanje mira i stabilnosti, ali i ostvarenje strateških vanjskopolitičkih ciljeva Bosne i Hercegovine, prije svega punopravnog članstva u euroatlantskim integracijama.

Od strane SR Njemačke je pokrenuta inicijativa za uređenje objekata i poboljšanja uvjeta života i rada pripadnika OS BiH i infrastrukture na lokacijama OS BiH. Helez je izrazio žaljenje što među lokacijama kojim je namjenjana pomoć ipak nisu i objekti OS BiH u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Njemački pukovnik Nolte je istaknuo da njemačko ministarstvo obrane i oružane snage SR Njemačke smatraju OS BiH jedinstvenim oružanim snagama te da se u okviru Vlade SR Njemačke čine napori da i projekt donacije sredstava za obnovu Vojarne OS BiH „Vojvode Radmira Putnika“ u Doboju, koji je trenutačno „zamrznut“, bude u narednom periodu omogućen.    

Pukovnik Notle je istaknuo da je ovogodišnja pomoć od 750.000 eura samo prvi korak, te da će usljediti i naredni projekti vrijedni 3,5 milijuna eura. On je dodao i da SR Njemačka daje punu potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u euroatlantskim integracijama.         

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x