Vlast u Portugalu zabranila poslodavcima da zovu zaposlenike nakon radnog vremena

Podijelite ovaj članak:

Portugal je zabranio šefovima da šalju radnicima tekstualne poruke ili e-mailove nakon radnog vremena, kao dio novog zakonskog paketa koji se popularno naziva “pravo na odmor”, prenosi BBC.

Ovaj zakon ima za cilj da uravnoteži privatni i poslovni život, posebno u vrijeme kada mnogi radnici rade od kuće.

Osim toga, novi zakonski paket donosi i nova pravila o radu od kuće za radnike s djecom. Roditelji mogu bez vremenskog ograničenja raditi od kuće, bez da za to zatraže dopuštenje poslodavaca, sve dok im djeca ne napune osam godina.

Kompanije bi mogle biti primorane plaćati i dio troškova rada od kuće, primjerice za struju ili internetske troškove, te su obavezne redovno organizovati fizičke sastanke kako se kod radnika ne bi javio osjećaj izoliranosti

Iako je prvotno traženo takozvano “pravo na isključivanje” koje bi dozvolilo radnicima da isključe sve uređaje nakon radnog vremena, ta odredba zakonskog paketa nije prihvaćena u portugalskom parlamentu.

Portugalska ministrica rada i socijalne zaštite Ana Mendes Godinho se nada da će bolja zaštita radnika privući i mnoge strance da dođu raditi u Portugal, rekavši da smatra svoju zemlju “jednom od najboljih mjesta na svijetu za digitalne nomade i radnike na daljinu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x