Volkswagen radnicima isplatio rekordne premijeUprkos problemima kroz koje prolazi, automobilska kompanija Volkswagen isplatila je svojim radnicima rekordnu premiju za prošlu godinu od 4.750 eura.

Više od 100.000 zaposlenih u VW-u dobit će najvišu premiju od 2015, kad je koncern, zbog manipulacije dizelskim motorima, pao u krizu.

“Godina 2018. bila je vrlo teška za radnike Volkswagena. Skraćeno radno vrijeme i odustajanje od nekih proizvodnih programa počivali su na greškama uprave. Radnici su ti koji su stvari doveli u red i zato je red da budu i nagrađeni”, napisao je šef Radničkog vijeća Bernd Osterloh za interni fabrički list, prenosi Hina.

Volkswagen čekaju brojne privatne tužbe

Premija od 4750 eura relativno je niska u usporedbi s rekordnom 2012., kada su radnici dobili godišnju premiju od 7000 eura, ali je povećanje premije u odnosu na prethodne dvije godine signal da se koncern oporavlja od krize uzrokovane skandalom oko manipulacije količine ispušnih plinova kod modela s dizelskim motorom.

U Njemačkoj i SAD-u kompanija je suočena s brojnim privatnim tužbama vezanima uz situaciju u kojoj su motori Volkswagenovih vozila pokazivali na testovima povoljnije rezultate emitiranja opasnih ispušnih plinova od stvarnih.
Nema poruka za prikaz