Vovna: Nakaradni sistem doveo je do toga da roditelj ne smije djetetu ništa reći

Podijelite ovaj članak:

Poznata tuzlanska profesorica sociologije Smiljana Vovna, dugogodišnja zaposlenica Gimnazije “Meša Selimović” u Tuzli, izjavila je da je, nakon tragedije u Lukavcu, sistem zakazao. Sistem se pozabavio sam sobom “Nažalost danas pričamo o posljedicama tragedije koja se desila u Lukavcu. Svi se pozvaju na sistem da je zakazao. A znamo li zaista šta sistem podrazumijeva.

Sistem je i škola i porodica i okruženje i mediji ali i najodgovorniji politike koje nam kreiraju okruženje i društvo u kojem živimo. Taj sistem se pozabavio sam sobom. Pozabavio se postavljenjima nestručnih a podobnih, pozabavio se svađalačkim retorikama koje sam podrubljuju jaz među nama i stvaraju konfliktne situacije i napeto stanje”, kaže Vovna. Dodaje da je sistem je stavio nastavnika pod noge da se bavi statistikom i friziranim pokazateljima da bi se osvojilo što više bodova kako bi se prikazao što bolji rad škole.

Roditelj ne smije djetetu ništa reći ili narediti “Sistem je zaobišao Centre za socijalni rad i pedagoge, ili su se oni sami izolovali i ne rade svoj posao. Sistem je prouzročio obrnutu socijalizaciju gdje roditelj ne smije djetetu ništa reci ili narediti jer može da bude optužen za nasilje u porodici. Sistem nam je dozvolio nasilje u medijima kojima svjedočimo svaki dan i gdje mladi ljudi pronalaze svoje idole u krim aktivnim licima. Sistem prepoznaje razorenu porodicu koja može da rezultira, ne u pravili, ali često devijantnim ponašanjem pa opet ne raguje da bi se njeni članovi zaštitili”, istakla je profesorica.

Današnji događaj posljedica nakaradnog sistema vrijednosti “Sistem smo svi mi koji svako iz svog domena može da uradi mnogo ali ne čini. Zato, današnji događaj je nažalost posljedica svog onog nakaradnog sistema vrijednosti koji nam je nametnut bez upita i provjere da li je u redu ili nije. Bojim se da je ovo početak još većih i tragičnijih događanja ako se konačno ne osvjestimo i pozabavimo sami sobom a ne prepustimo nekim imaginarnim ugroženostima i svaljivanjem krivice na druge. Do nas je! Kolegi želim što brži oporavak”, zaključila je Vovna, piše Tuzlanski.ba.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x