Vraća li se tradicija da i žene klanjaju bajram namaz?

Podijelite ovaj članak:

U vrijeme Poslanika Muhammeda s.a.v.s. žene nisu bile kod kuće u vrijeme klanjanja bajram namaza. Bila je to prilika da i one čuju bajramsku hudbu, pa da od toga imaju koristi djeca koju uglavnom one odgajaju, rekao je jutros na hutbi u Sandžačkom islamskom i kulturnom centru, u dvadeset i prvom bečkom becirku, imam Nihat ef. Gegić.

Bilo je to po prvi put ove godine da pozovu džematlije na bajram namaz porodično i ispalo je dobro više od očekivanja, rekoše ekipi portala senzor.ba članovi džematskog odbora, koji su se brinuli da bude sve u redu.

Hanuma se odazvao velik broj, oni su im pripremili posebnu prostoriju da slušaju učenje Kur'ana i bajramsku hutbu, a nakon toga su mogle i klanjati za imamom, jer je prostorija povezana razglasom.

Nakon bajram namaza, i čestitanja, svi su se okupili u ogromnom dvorištu centra, da nastave druženje uz kahvu, sokove i kolače.

Bio je zaista divan osjećaj biti među njima u centru koji su nedavno kupili i opremaju ga polahko, ali su zaživjele mnoge aktivnosti.

Centar ima oko 1 200 kvadrata, a kvadrat u Beču je oko 4 000 eura, pa se može reći da su napravili pravi podvig vrijedan divljenja. Valjalo je od svog imetka odvojiti toliki novac za opšte dobro, a izdvajaju i dalje.

Ideju kupovine je s Nihat fendijom i džematlijama sproveo neumorni Mithat ef. Mujović, koji se nalazio na hadžu, ali mu je na ahiretski konto vjerovatno kapnulo ovdje više sevapa.

Da je mogao vidjeti ozarena sretna lica svojih džematlija, sigurno bi ga prošao sav umor koji se nakupio od početka akcije za centar!

Bajram Šerif Mubarek Olsun, od ekipe iz Beča!

Nihat ef.Gegić prima čestitke

Ovaj centar se nalazi na adresi:
Scheydgasse 44 i svakom su širom otvorena vrata. Možete se odmoriti obaviti namaze, možete ugraditi i svoju ciglu u ovo trajno dobro…

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x