Vratio se iz Austrije i odbio Njemačku: Bekir se za svoj san bori u svojoj zemlji

Podijelite ovaj članak:


Mladi Bekir Karić iz Tuzle, nedavno je u svom rodnom gradu otvorio pržionicu kafe “Grano D’Amore”. Na prvu – još jedna priča o novom poslovnom poduhvatu, ali iza ove priče krije se prije svega iskrena ljubav prema domovini, mnogo odricanja, žrtve i muke.  Bekir se dva puta vraćao iz Austrije gdje je imao dobar posao, sa dobrim primanjima, sa ciljem da svoju porodicu zasnuje u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, odbijajući u konačnici i primamljivu ponudu za siguran posao u Njemačkoj.

Zajedno sa suprugom sa kojom uskoro očekuje prinovu, ovaj hrabri Tuzlak uložio je sve što je imao kako bi sakupio dovoljno novca za kupovinu potrebne opreme, materijala i sirovina za rad. Od samog početka zacrtao je sebi jedan cilj – sa čistom kafom, bez ikakvih primjesa i dodataka osvojiti srca i ući u sva domaćinstva u Bosni i Hercegovini, a što bi Grano D’Amore kafu učinilo prepoznatljivim brendom kako u zemlji, tako i u regiji.  . Veliki cilj, ali itekako ostvariv kada radite onoliko koliko radi Bekir.

Njegova misija jeste pružiti kroz ovaj posao priliku mladim ljudima da se zaposle, te da zajedno grade ovu poslovnu priču.

Otvorenje pržionice nije bio samo poslovni potez, već i pokazatelj njegove vjere u Bosnu i Hercegovinu i njen narod. Mnogi su ga pitali zašto se vratio iz inostranstva, zašto je odbio Njemačku u koju proteklih godina idu mnogi – njegov odgovor je jednostavan: “Odlučio sam slijediti svoje srce i vjerovati u potencijal svoje domovine.”

U jednostavnoj, ali zlata vrijednoj poruci koju prenosi mladima, ali i svima koji planiraju ostati u zemlji, pokrenuti vlastiti biznis, najkraće rečeno – uspjeti, ističe:

“Isključite se potpuno iz medija, društvenih mreža, isključite se na nekoliko mjeseci. Povucite se u tišinu. Razmišljajte o sebi, shvatite sebe, svoje potencijale, sve stavite na papir. Mnogo je loše propagande usmjerene prema našoj zemlji. Ne znam da li je to tako planirano, da li je to nečija strategija, ali znajte jedno – svaka poslovna ideja ima svoje mjesto na tržištu. Tržište je neograničeno širok pojam, sa neograničenim potencijalom. Bosna je itekako privlačna mnogima izvan njenih granica. Zapad itekako dobro zna šta Bosna može ponuditi, a najviše je zainteresovan za bosanskog čovjeka koji se pokazao kao itekako vrijedan radnik koji će doprinijeti svakoj firmi. Nemojmo dozvoliti da to vide svi osim nas samih.

Temeljni razlog zašto propadaju ideje, zašto propadaju mikro i mali biznisi u startu jeste slušanje drugih, i postupanje po njihovom mišljenju. Vi ne morate biti nizašta “posebno talentirani”, ne trebaju vam “od Boga dati darovi”. Ono što vam treba jeste da se isključite od sve te preglasne, pesimistične buke, volite svoju zemlju, želite je podržati, pomoći joj, a svojoj porodici obezbijediti sigurnost u njoj. To je početak, korak broj 1. Onda, zapišite svoje ciljeve, zalijepite ih na zid, i svaki dan ih gledajte, ponavljajte, i radite do iznemoglosti. To je korak broj 2. Do ostvarenja svih vaših snova možete doći samo ako prestanete trošiti svoje vrijeme na čekanje nekoga, neke prilike, čekanje nekoga da se smiluje i pokloni vam posao, čekanje ubija svaku volju. Prestanite čekati, ustanite i radite do iznemoglosti.

I zadnje što vam treba, korak broj 3 – okružite se pozitivnim ljudima sa velikom voljom za život i uspjeh. Ono što vam ljudi konstantno pričaju formira vas kao ličnost, mijenja vaš karakter, čini vas jačim ili slabijim. Kada je već tako, okružite se pozitivnim ljudima. Nije ih teško naći.

To je, pored vjere u Boga, i iskrene predanosti Njemu, jedini recept za uspjeh. Drugi ne postoji!.”

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x