Vremenska prognoza: Na Balkanu ovog ljeta moguća i tornada

Podijelite ovaj članak:

Većem dijelu Evrope ovog ljeta prijete opasni toplotni talasi, dok jugoistočnu Evropu i Balkan očekuju jake oluje, objavio je meteorološki servis „AccuWeather“ u svojoj velikoj prognozi za nadolazeće ljeto.

„Dugoročna razdoblja suše poljoprivrednicima će uzrokovati probleme, a sušno vrijeme očekuje se širom kontinenta“, piše u prognozi, prenosi Tanjug.

Dok će veći dio Evrope biti pod udarom sušnog vremena i opasnih toplotnih talasa, većem dijelu Balkana prijete učestale jake grmljavinske oluje. To naročito važi za područje Dalmacije, ali i južne dijelove kopnene Hrvatske.

„Iako dijelovi Balkana neće biti imuni na toplinske valove, ekstremna vrućina bit će ograničena“, piše „AccuWeather“.

Opasne oluje prijete području od Grčke do Srbije, Rumunije i Bugarske, ali i dijelovima Jadrana.

‘Munje, poplave, orkanski vjetrovi i grad’

„Ove oluje će donijeti velik broj munja, bujične poplave, kao i orkanske vjetrove i grad“, upozoravaju meteorolozi i dodaju da bi najjače oluje mogle dovesti i do stvaranja tornada.

Ovakve jake oluje očekuju se najviše tokom poslepodnevnih i večernjih sati.

„Najveću opasnost donijet će orkanski vjetrovi, grad i bujične poplave“, zaključuje se u prognozi za Balkan.

Ljeto će u Evropi svakako obilježiti dugotrajni toplotni talasi koji će zahvatiti područja od Portugala i Španije pa sve do Poljske i Mađarske. Vrućine će početi već u junu u Španiji i Portugalu, a kasnije će se širiti na sjever i istok kontinenta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x