Wikipedia smatra da je Dan državnosti praznik samo u Federaciji BiH

Podijelite ovaj članak:

Wikipedija je najpoznatija internetska enciklopedija koja je mnogima izvor informacija bez obzira na upitnost njene metodologije. Prilikom pretrage često su u rezultatima na prvom mjestu upravo informacije iz Wikipedije

Wikipedija kao otvorena internetska enciklopedija nastala je u Americi na engleskom jeziku, a s vremenom su otvarane Wikipedije na drugim jezicima pa tako i na bosanskom jeziku s autentičnom bosanskom domenom. O temama važnim za upoznavanje s Bosnom, njenom histrijom i vrijednostima pišu i Wikipedije na hrvatskom i srpskom jeziku iz susjednih zemalja, u kojima se može pronaći mnoštvo antibosanskih primjera ili onih koji negiraju bosansko porijeklo ili identitet. Ovaj sadržaj se prevodi na druge Wikipedije i onda je važno je li npr. bosanski jezik samo varijacija srpsko-hrvatskog jezika. Nažalost, taj odnos prema državi i svemu bosanskom nastavljen je i kod Wikipedije na bosanskom jeziku. Administratori i urednici Wikipedije na bosanskom jeziku su kao i drugi administratori na ovoj enciklopediji anonimni i s dugogodišnjim iskustvom rada na Wikipediji stekli su status skoro nedodirljivih pojedinaca koji mogu uveliko da mijenjaju historijski i politički narativ o Bosni.

Tako je ekipa portala Senzor.ba uočila da ova enciklopedija za Dan državnosti Bosne i Hercegovine tvrdi sljedeće: Dan državnosti Bosne i Hercegovine je praznik u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se obilježava 25. novembra. Na taj dan 1943, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost NR BiH unutar SFRJ, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Ovo nije prvi slučaj da Wikipedia prekraja historiju Bosne i Hercegovine. Savjetujemo cijenjenim čitaocima da pročitaju i ovaj tekst:

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x