Za kraj jula najavljeno svečano otvorenje Šehidske džamije u Plavu

Podijelite ovaj članak:

Ovu svečanu vijest najavio je koodinator i vakif dr. Mersim Ziljkić, čiju objavu prenosimo u cjelosti:

Dragi moji, Es-selam alejkum! Neka je Allahov mir i spas nad svima dobrim ljudima. Amin!

Molim Uzvišenog Stvoritelja da vas i vaše najdraže ovo moje javljanje zatekne u dobrom zdravlju, insha’Allah.

Povod ovog kraćeg obraćanja je slika Šehidske džamije u zimskoj idili, koju sam sa lica mjesta dobio na sabahu (i spojio sa slikom iz ljetnjeg ambijenta), s namjerom da obavijestim sve vakife, donatore i sve one koji su bili podrška izgradnji ove Allahove kuće, makar da su iskrenom upućenom dovom Stvoritelju ili sa lijepom ljudskom riječju priželjkivali uspješno izvođenje i završetak građevinskih radova na objektu. Također da se ova poruka proširi cijelim ummetom Poslanika a.s., baška Sandžakom, Bosnom, Kosovom, Albanijom, Makednijom, Turskom i naše dijaspore, ma gdje da smo rasuti, s punim srcem, radošću i ponosom obavještavam da ćemo ovog ljeta, u subotu, 27. jula 2024. godine, upriličiti svečano otvorenje Šehidske džamije na obali Plavskog jezera.

Šehidska džamija Plav

Blagovremeno objavljujem, kako bi, insha’Allah, mogli planirati korištenje odmora, rezervirali karte, da zajedno budemo na ovoj svečanosti.

Nastojat ćemo za ovaj veliki događaj da pripremimo raznovrstan svečani program koji se ikad desio na našem domovimskim prostoru za sve vjernike, a pred duše naših šehida.

“I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su!’ Ne, oni su živi, ali vi to ne znate”. (Kur’an, El Bekare 154)

U ime Stvoritelja, neka se zna, da mi naše Šehide, nismo i nikada nećemo zaboraviti, a tome će trajno svjedočiti i Šehidska džamija, svi mi i naše potomstvo.

Ovaj događaj ne bi smjeli da propustimo da budemo zajedno.

U narednom periodu biće još važnih obavještenja i podsjećanja s vremena na vrijeme.

Neka vas Stvoritelj obraduje, podari bereket i sačuva svakog zla. Allahume amin, Ya Rabb!

S poštovanjem, Dr. Mersim Ziljkić u ime koordinacije vakifa za izgradnju i svečano otvarenje vakufa Šehidske džamije & IKC na ibali Plavskog jezera.

Podsjećamo, radovi na Šehidskoj džamiji započeli su 2009. godine na dan ,,Lejletul Bedr”, najznačajnijeg datuma u historiji islama. Islamski Kulturni Centar – “Šehidska džamija pozicioniran je na južnoj obali Plavskog jezera kod Plava i Gusinja u Crnoj Gori.

Ova džamija tj. Islamski Kulturni Centar izgrađena je na uvakufljenom imanju dr. Mersima Ziljkica i posvećena je svim šehidima od Gusinja i Plava, pa do Srebrenice. Ona ce ako Bog da biti mjesto hodočašća, spominjanja, te škola tolerancije stvaranja i premostavanja a ne spoticanja i odvajanja našeg naroda, ma gdje se on privremeno nalazio i teritorijalno privremeno pripadao.

Projekat je uradio i donirao dipl. arhitekta  Fadil Ziljkic, koji trenutno živi i radi u New York-u. Tehnička riješenja i prilagođavanja, izrada i dopuna projektnog plana i potrebne dokumentacije, kao i kontrola kvaliteta izvođenja radova, donacija je naše braće iz Rožaja, dipl. arhitekte Almera Kalač i dipl. građevinskog ing. Samira Murati, te njihovih kolega u renomiranoj Arhitektonskoj firmi d.o.o “ACOS” Rožaje.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x