Za liječenje djevojčice Mile u Hrvatskoj prikupljeno više od 3,7 miliona eura

Podijelite ovaj članak:

Za liječenje dvogodišnje Mile Rončević, koja boluje od rijetkog oblika leukemije, prikupljeno je u nekoliko dana više od 28 miliona kuna (3,7 miliona eura) čime je za desetak miliona nadmašeno potrebnih 18 miliona kuna za njezino liječenje u Americi, no zbog najnovijih problema u komunikaciji s dječjom bolnicom u Philadelphiji zasad je neizvjestan njezin odlazak u SAD, izvijestili su u ponedjeljak roditelji djevojčice.Milin otac Marin Rončević rekao je na konferenciji za novinare kako se “dogodio šum u komunikaciji” s bolnicom, koja ne odobrava javno iznošenje troškova liječenja i plana liječenja koji nije definiran na temelju obavljenih pretraga, a cijela situacija trebala bi biti razjašnjena večeras do 21 sat, kada bi iz bolnice trebali izvijestiti o svojim zaključcima vezanim uz Milino liječenje, odnosno hoće li djevojčica biti uključena u eksperimentalno liječenje koje se tamo provodi.

Ako se sve odvije na pozitivan način, porodica bi u utorak trebala otputovati u Philadelphiju, no u slučaju da se to ne dogodi otac kaže kako postoji alternativa – odlazak na eksperimentalno liječenje u jednu švicarsku bolnicu, gdje su troškovi liječenja približno isti, prenosi Hina.

Marin i Sanja Rončević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Marin i Sanja Rončević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Mila je, rekli su roditelji, u ovom trenutku dobrog općeg stanja i može podnijeti put, a dječja bolnica u Philadelphiji je mjesto gdje može dobiti najbolju moguću skrb i gdje ima najveće šanse za izlječenje.

Na konferenciji za novinare koju su sazvali kako bi se zahvalili svima na donacijama i humanitarnih akcijama organiziranim protekih dana za spas njihove kćeri, roditelji su se zahvalili za preko 22 miliona kuna, koji su u raznim valutama uplaćeni na njihov žiro-račun, te za 3,5 miliona kuna uplaćenih na račun Zaklade Nora Šitum. 

“Ono što se desilo za spas male Mile nije bilo očekivano ni u najluđim snovima, desio se moment koji je promijenio svijest naroda, ovo se pretvorilo u nadnacionalni projekt u koji su se svi uključili”, rekao je Marin Rončević i dodao: “Vjerujem da ćemo ovu bitku uspješno privesti kraju i da će se Mila za godinu dana vratiti kući. Želimo vratiti uslugu hrvatskom narodu, nas je hrvatski narod zadužio.”

Zahvalio se hrvatskih stručnjacima Draganu Primorcu i Ivanu Đikiću na pomoći, kao i američkom ambasadoru Robertu Kohorstu, a posebno riječkoj liječnici Jeleni Roganović, koja liječi Milu. Profesorica Jelena Roganović, rekao je, cijeli je život posvetila bolesnoj djeci i postiže rezultate koji su u rangu najboljih klinika.

Marin i Sanja Rončević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Marin i Sanja Rončević (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Đana Atanasovska, voditeljica Zaklade Nora Šitum, istaknula je kako je za liječenje Mile skupljeno dosad više od 3,5 miliona kuna, no ta brojka iz minute u minutu raste. Sav višak novca, koji neće biti iskorišten za Milino liječenje, ostat će na računu dok Ministarstvo zdravstva RH ne izda nalog za prvu sljedeću akciju za liječenje djece. 

Marin Rončević također je najavio da će obitelj Zakladi uplatiti 175.000 eura vlastitog novca, od prodaje nekretnina i vlastite ušteđevine. Pozvao je potencijalne donatore da više ne uplaćuju novac na njegov žiro-račun.

“Ljudi hvala, nemojte više uplaćivati na moj žiro jer su sredstva debelo premašena i ne znam što dalje. Zamolit ćemo predsjednicu i Vladu RH da se razlika smije neoporezivo prebaciti na sljedeću humanitarnu akciju”, napisao je na svom facebook profilu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x