Za samo 23 godine: Behram-begova medresa u Tuzli će uskoro dobiti i stotog hafiza

Podijelite ovaj članak:

Behram-begova medresa u Tuzli uskoro će dobiti stotog hafiza Časnog Kur'ana od obnavljanja njenog rada, potvrdili su iz Sekcije hifza koju trenutno vodi sedam hafiza ove obrazovne ustanove Islamske zajednice.

Prvog hafiza izveli su 2000. godine, a krajem novembra ove godine proučene su hafiske dove 98. i 99. hafizu Kur'ana Sprečak Mustafi i Jukan Muhamedu.

– Prema vrednovanju Ministarstva obrazovanja i nauke i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona (TK), Behram-begova medresa je dugi niz godina najbolja srednja škola na području ovog kantona. Ovaj 100. hafiz svakako govori o još jednom velikom uspjehu naše škole. Za kratak period otkako je hifz završio prvi hafiz naše škole 2000. godine, znači za 23 godine, imamo 100 hafiza. Ja smatram da ovoliko veliki broj hafiza daje berićet u svakom pogledu ovoj medresi – kaže za Preporod.info hafiz Amir Hodžić, profesor u Behram-begovoj medresi koji je do sada izveo dva hafiza i tri hafize.

Hafiz Hodžić govori kako je potrebno mnogo truda kako bi se podučavalo Kur'anu te učenika izvelo pred Komisiju za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

– Otprilike, tokom tog procesa najmanje 600 puta se susretnemo sa kandidatom. Na tom putu provedemo od dvije godine, pa više, a prosjek je tri godine da bi kandidat završio hifz. Vrlo često proživljavamo ono što i kandidati proživljavaju na ovom putu. To ne znači da je to nama opterećenje, jer onaj koji voli ono što radi, nije mu to ni teško – ističe hafiz Hodžić.

Mustafa Sprečak je peti hafiz iz 344. generacije Behram-begove medrese, te 98. hafiz ove škole.

Želja za učenjem hifza javila mu se još dok je bio dječak, kada je prvi put prisustvovao hafiskoj mukabeli u Tešnju i saznao šta uopšte znači biti hafiz Kur’ana. Nakon toga je, kako kaže, zavolio i rado se družio sa Kur’anom, a aktivno učenje hifza počinje njegovim dolaskom u Medresu kada je procijenio da ima želju i potrebu da postane hafiz.

– Put hifza nije jednostavan, a ono što ga na neki način otežava jesu druge obaveze i aktivnosti kojima istovremeno moramo biti posvećeni, pogotovo mislim na školu. Međutim, u vremenima kada sam se najviše družio s Kur’anom, uspijevao sam biti najproduktivniji. Stoga, među najvećim lekcijama kojima me hifz naučio jeste da učenje Kur’ana donosi bereket u svemu, pa tako i u vremenu – kaže za Preporod.info hafiz Sprečak.

Isti dan kada je hafiz Sprečak pred Rijasetovom Komisijom za hifz proučio zadnje ajete Časnog Kur'ana to je uradio i Muhamed Jukan, te tako postao 99. hafiz Behram-begove medrese. Četvrti je razred ove škole i odličan učenik.

– Ja sam svoj put hifza započeo u novembru 2020. godine i jedan od glavnih motiva zbog kojih sam se odlučio na ovaj put je bilo to što sam se uvijek zanimao za Kur'an i njegove poruke koje on šalje i koje mi svakodnevno možemo primiti i razumjeti. Također, saznanje da i na ovom, a pogotovo na onom svijetu, Allah, dž.š., pomaže svoje hafize, da im On daje posebne statuse bilo je jedno od najjačih motiva koje sam mogao dobiti – govori za naš portal hafiz Jukan.

Često na putu hifza budućim hafizima pomažu određeni ajeti i poruke Kur'ana. Hafiz Jukan ističe da je učenjem Kur'ana napamet počeo više shvatati Kur'an i njegove poruke.

– Nikada neću zaboraviti kada sam učio 216. ajet sure Bekare (Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas; nešto volite, a ono ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.) koliko mi je taj ajet pomogao da tada shvatim i prebrodim situaciju u kojoj sam bio – govori hafiz Jukan.

Hafizi Sprečak i Jukan svjesni su uloge Behram-begove medrese u njihovom životu te napora koji profesori ulažu na njihovom putu hifza.

– Behram-begova medresa je postala, između ostalog, prepoznatljiva po rastućem broju hafiza. Biti dio te priče, odnosno 98. hafiz kojeg je moja škola iznjedrila je velika čast i zadovoljstvo, a ovom prilikom molim Uzvišenog Allaha da ovaj broj bude još veći i da svima onima koji nastoje postati hafizi put hifza bude lijepo i poučno iskustvo – kaže hafiz Sprečak.

Hafiza Jukana činjenica da je 99. hafiz Behram-begove medrese asocira na 99 lijepih Božijih imena i na značaj koji ta imena imaju.

– To me asocira i na hadis Božijeg poslanika Muhammeda, s.a.v.s., u kojem se kaže da Allah ima devedeset i devet imena, stotinu manje jedno, pa ko ih obuhvati, ući će u Džennet. Tako je isto i sa Kur'anom Časnim, čovjek da postane hafiz, osim da nauči treba da i živi po njemu – kaže na kraju hafiz Jukan.

(Alem Dedić/Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x