Zagrebački mediji o novim tramvajima u Sarajevu: Jednog ćemo dana i mi imati takav, mi se vozimo oldajmerima

Podijelite ovaj članak:

U Zagreb je prije nekoliko dana stigao prvi primjerak polovnog tramvaja iz Augsburga koji bi do Božića trebao krenuti u promet gradskim tračnicama. Riječ je o 27-godišnjem “oldtimeru” koji je dio seta od 11 komada, a Zagreb je to platio 2,7 miliona eura.

Kroz otprilike dvije godine očekuje se i dolazak 20 Končarevih primjeraka, posve novih, a na njih ćemo morati toliko dugo čekati jer upravo toliko traje njihova proizvodnja.

Istovremeno, Sarajevo iščekuje dolazak posve novih i ultra modernih tramvaja koji su opremljeni vrhunskom tehnologijom. Riječ je o novim tramvajima koje je proizveo švicarski Stadler, a imaju i klimu, videonadzor te brojače putnika.

Prvi od 15 na putu

Vlada Kantona Sarajevo te njihov ministar prometa Adnan Šteta pohvalili su se kako je prvi od 15 upravo na putu u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Novi tramvaj ima tri vagona, klimu, između ostalog i bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor te je posve prilagođen osobama s invaliditetom. Ima kapacitet od 180 putnika, od čega je 79 sjedećih mjesta.

Novi tramvaji također će biti moderni

Isporuka počinje krajem godine, a do ljeta 2024. kompletan poručeni kontingent od 15 novih tramvaja će biti u Sarajevu”, istakao je ranije ministar Šteta.

Što se tiče zagrebačkih primjeraka koji će uskoro doći u Zagreb, oni su proizvedeni 1996. godine te im stoga, naravno, nedostaju sve te tehnološke prednosti koje imaju naši susjedi. No, Končarevi tramvaji bi također trebali biti izuzetno moderni.

I oni bi trebali imati USB i biti prilagođeni osobama s invaliditetom. Na gradske ulice trebali bi izaći negdje oko 2025. godine. Ukupne su vrijednosti 37,78 milijuna eura, piše Zagreb.info.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x