Zakon jačeg: sunovrat civilizacije

Podijelite ovaj članak:

Piše: Mr Admir Gluhić HCM spec.

Čovječanstvo je palo na najvećem ispitu modernog doba.

Planeta svjedoči genocidu uživo.

Svjedoci smo i nijemi promatrači svakodnevnom bombardovanju, bjesomučnoj demonstraciji sile i moći, kolektivnom uništavanju i brisanju sa lica Zemlje. Ili zemlje. Svejedno je. Neka interpretira kako ko želi.

Ostati ćemo upisani u historiji kao sramotna generacija ljudi koji su naseljavali ovu planetu kada se na njoj provodilo uništavanje naroda koji čak nije imao mogućnost ni da prebjegne, ode, skloni se u izbjeglištvo.

Lažni prijatelji i lažna nada

Nije ovaj narod imao i nema kuda, kako zbog dušmana koji su zatvorili njihove granice držeći ih u potpunoj izolaciji, tako zbog licemjera na istoku i zapadu koji im nisu otvorili svoje granice. Ne samo granice, ni srca, ni um za njih nisu otvorili. Jer da jesu shvatili bi da ovo prevazilazi granice ljudskog razuma, da su ovo životinjski porivi, i da se sistematski ciljano zatire jedan narod.

Vjera i tradicija

Ti bliski susjedi, narodi iste vjere i slične tradicije, glave duboko zabijene u pijesak ni diplomatski ne pokušavaju da pomognu. Da spase živote, nevinih i bespomoćnih, da im budu utočište, nada, podrška… Ništa, ništa, baš ništa ne čine a to su oni takvi kakvim su se pokazali – veliko ništa.

Primirje ili ispipavanje pulsa

Primirje, ili bolje rečeno pregrupisavanje prije nastavka činjenja zločina, iskorišteno je za dvije stvari – postavljanje novih ciljeva dželata i ispitivanje reakcije ostatka planete. Kada su su pregrupisali i uvidjeli odnosno potvrdili da je danas na globalnom nivou zakon jačeg, onda su krenuli bjesomučno na ostvarivanje svojih ciljeva i planova, ne prezajući ni od čega i ne ustručavajući se nikoga.

Planeta i čovjek kao društveno biće, pali su na ovom ispitu humanosti, empatije i pravde.

I neka nas kolektivno nakon ovog civilizacijskog sunovrata ne iznenadi pojava masovnog narativa da neko može sebi dati pravo da prisvoji nešto što pripada drugome jer je jednostavno jači.

Saučesnici smo u kreiranju takvog globalnog pravila, uvoda u anarhiju najteže vrste.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x