Zanimljivosti: Duvno, Stolac i Leonardo da Vinči – “Cvijet života”

Podijelite ovaj članak:

Simbol “Cvijet života” je star nekoliko hiljada godina i spada u osnovne simbole Svete geometrije. Koliko je važan može se zaključiti iz lokacija gdje se susreće: Egipat (Abidos i Sinajska gora), Palestina, Kina (Zabranjeni grad), Japan, Indija (Zlatni hram), Turska, Italija, Sjeverna Afrika (Maroko), Srednji Istok (Liban i razne džamije), Južna Amerika (Peru), Sjeverna Amerika (Meksiko) i naravno Bosna i Hercegovina. Najčešći primjerci su na nadgrobnim spomenicima (stećcima i muslimanskim nišanima), a najljepši su na kućama iz osmanskog doba.

“Cvijet Života” simbolizira savršen red te se kao takav smatra prikazom kosmičkog reda. Mnoge kulture su još od drevnog vremena na “Cvijet Života” gledale kao iskonski obrazac stvaranja i prikaza činjenice kako život i svijest izviru iz samo jednog izvora.

Sam Leonardo da Vinci je uspio izvući precizne uglove i zlatni omjer phi iz “Cvijeta života” te je zahvaljujući njemu napravio jedno od najznačajnijih umjetničkih djela u historiji zvano “Vitruvijev čovjek”.

Na slici lijevo je ulaz kuće porodice Dulaš kod Duvna, a desno Šarića kuće u Stocu!

Adnan Muftarević, FB

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x