Zaposleno svega 21%, a čak 71% romske populacije radi neprijavljeno

Podijelite ovaj članak:

Diskriminacija Roma je i dalje veoma rasprostranjena u mnogim aspektima života, ocijenjeno je povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, danas, 8. aprila se slavi romska kultura, istorija, jezik, nasljeđe i iskustva, ali je to istovremeno i prilika da se nastavi ukazivati na neophodnost poboljšanja života i dobrobiti Roma kao jednakopravnih građana naših društava.

To je i jedan od zadataka projekta Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) pod nazivom “Integracija Roma 2020“.

“Prema najnovijim podacima regionalnog istraživanja o položaju Roma provedenog 2017. godine samo je 21 posto Roma zaposleno u odnosu na 40 posto njihovih neromskih susjeda i 55 posto nacionalne stope zaposlenosti. Istovremeno, 71 posto Roma radi neprijavljeno u odnosu na samo 17 posto neromskog stanovništva. Ove brojke ukazuju na potrebu da se ulaže u njihovo obrazovanje, zapošljavanje, jednakopravnost, osnaživanje, ekonomsku nezavisnost, talenat i kreativnost”, rekao je Orhan Usein, vođa akcionog tima projekta Vijeća za regionalnu saradnju za integraciju Roma 2020.

Integracija Roma, ocijenio je, je jedan od važnih prioriteta za region kao dio procesa pristupanja Evropskoj uniji.

“Međutim, to je ujedno i potreba našeg društva. Isključivanje Roma nas košta, dok njihova integracija, za koju su zaista potrebna određena ulaganja, predstavlja ulaganje u našu budućnost, u rast naših ekonomija i prosperitet naših društava. Osiguravanjem jednakih mogućnosti za Rome, mi ne oduzimamo mogućnosti drugima, već Romima vraćamo mogućnosti koje su im uskraćene prikrivenim, pa čak i otvorenim praksama diskriminacije, isključivanja i marginalizacije“, rekao je Usein.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x