Zašto je Bosna i Hercegovina sljedeća velika europska destinacija

Podijelite ovaj članak:

Ovih dana svi rezervišu smještaj u Crnoj Gori, Slovenija je novi trend, a Hrvatska se pretvara u balkanski Disneyland. Ovaj dio Europe je popularniji no ikad kod turista, no jedna zemlja još uvijek “leti ispod radara” – Bosna i Hercegovina. I da, to je jedna zemlja, piše Matador Network.

Navode da su oduševljeni prirodnom ljepotom naš zemlje, kontrastnom arhitekturom, fascinantnom izmiješanom kulturom i pišu da put u BiH nikada nećete zaboraviti. Navode 16 mjesta koje ne smijete propustiti ako dolazite u ovu zemlju.

1. Najpoznatija turistička atrakcija u zemlji je svakako Mostar i njegov simbol Stari most te predivna Neretva.

2. Pišu da ćete se susprezati s fotografiranjem kada budete posmatrali predivno Ramsko jezero. Navode da su boje takve da je priroda već za vas uradila photoshop.

3. Potom na red dolazi glavni grad države – Sarajevo i njegovi crveni krovovi, nevjerovatna historija grada i predivne planine koje ga okružuju. Sarajevo je, prema njihovom mišljenju početna tačka za shvatanje naše nacije.

4. Planinarenje ovdje vam dopušta da pobjegnete od civilizacije. Predlažu odlazak do Lukomira gdje su ljudi živjeli hiljadama godina neiskvarenim načinom života.

5. Tekija Blagaj kod Mostara – kuća u stijeni koja definitivno zaslužuje razgledanje.

6. Rafting na Neretvi je isto doživljaj koji se preporučuje.

7. Pišu i da se mogu vidjeti impresivne džamije, sinagoge i crkve širom Sarajeva u samo jednoj kratkoj šetnji.

8. Širom zemlje nailazili su na šarmantna sela koje se nalaze uz planine i uz rijeke. Počitelj je najbolji primjer navedenog zbog svog epskog zdanja i divnog pogleda.

9. Kafa je vrlo važan napitak u Bosni i Hercegovini. Konverzacija je važna isto kao i šoljica kafe.

10. Perfektno mjesto za plivanje ili vožnju kajakom je vodopad Kravice na rijeci Trebižat – koje je sada trenutno jedna od najvećih turističkih atrakcija u zemlji.

11. Širom Bosne i Hercegovina nailazi se na prastara groblja i stećke koji se nalaze na UNESCO-voj Listi svjetske kulturne baštine.

12. Vjetrenica je najveća pećina u zemlji. Zahvaljujući prirodnim prolazima ima svoj poseban vazdušni protok. Jedan dio pećine je otvoren za javnost iako se proteže kilometrima i kilometrima ispod zemlje.

13. Stara željeznička pruga koja povezuje Mostar i Dubrovnik je davno nestala, ali je nedavno pretvorena u biciklističku stazu. Može se čak i prenoćiti usput u starim željezničkim stanicama.

14. Bosna ima neku interesantnu vezu sa mostovima. Nije bitno jesu li stari ili novi ti mostovi, oni povezuju zemlju preko predivnih rijeka i jezera te time vaš put čine još sadržajnijim i ljepšim.

15. Ova zemlja zbog Neuma ima i izlaz na more. Matador Network navodi da je nevjerovatno da ovaj grad zapravo odvaja ostatak Hrvatske od Dubrovnika.

16. Širom zemlje nailazit ćete na napuštene građevine, jugoslavenske spomenike što vam daje mali uvid u historiju BiH.

face.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x