Zašto je Huawei uopće postao meta?

Podijelite ovaj članak:

Kineska kompanija Huawei Technologies Co., jedna od najvećih svjetskih tvrtki, sve je više na piku američke vlade i to baš u trenutku kada ta kineska kompanija zauzima vodeću ulogu u novoj bežičnoj tehnologiji poznatoj kao 5G, piše Bloomberg.

Huawei se tako nedavno suočio s raznim višestrukim bitkama, poput uhićenja svog glavnog financijskog direktora u Kanadi, kaznene prijave u SAD-u, mogućeg prekida suradnje sa svim američkim kompanijama i onemogućavanja uvođenja svoje nove infrastrukture širom svijeta.

Američki internetski gigant Google već je objavio da prekida suradnju s Huaweijem, odnosno da će mu uskratiti pristup za nadograđivanje (apdejtanje) pametnih telefona koji imaju Android. Također, izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu te drugim brojnim aplikacijama.

Google je naknadno objavio da se ova odluka odnosi samo na buduće kupce Huawei telefona, dok će trenutni korisnici zadržati pristup Googleovim uslugama. Sadašnja eskalacija zategnutih odnosa direktna je posljedica trgovinskog spora između Trumpove administracije i kineske vlade koji traje već neko vrijeme.

No što to točno Trump ima protiv Huaweija, na što se poziva njegova nova odredba i što sama kompanija Huawei misli o svemu ovome?

Zašto SAD ima problem s Huaweijem?

Američki vladini dužnosnici već neko vrijeme pretpostavljaju, opravdano ili ne, da kompanija Huawei radi za interese kineske vlade. Prema izvješću američkog Povjerenstva za obavještajne poslove iz 2012. godine, kompanije Huawei i ZTE Corp. označene su kao potencijalne sigurnosne prijetnje. Naime, izvješće navodi kako je Huawei odbio dati informacije o “vojnoj pozadini” osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, bivšeg inženjera Narodnooslobodilačke vojske.

Zbog pitanja nacionalne sigurnosti, Trump je tako 2018. blokirao ponudu Broadcoma, sa sjedištem u Singapuru, za preuzimanje američkog proizvođača čipova za mobitele Qualcomm.

Što je učinila Trumpova administracija?

Američki predsjednik potpisao je prije nekoliko dana odredbu kojom se indirektno zabranjuje prodaja opreme kompanije Huawei u SAD-u i, što je još važnije, njena nabava dijelova od američkih dobavljača.

Podsjetimo, Huawei se prošlog tjedna našao pod snažnim udarima Donalda Trumpa.

Prema priopćenju iz Bijele kuće, Trumpova uredba smjera “zaštititi Ameriku od stranih protivnika koji aktivno i sve više stvaraju te iskorištavaju ranjivosti u informacijskoj i komunikacijsko-tehnološkoj infrastrukturi i uslugama”. Njom se ministru trgovine daje moć da “zabrani transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik nacionalnoj sigurnosti”.

Huawei se tako 17. svibnja našao na crnoj listi američkog Ministarstva trgovine te američke tvrtke od sada moraju tražiti posebnu licencu ako žele nastaviti prodavati svoje proizvode toj kineskoj kompaniji.

Qualcomm, Intel Corp., Google i druge tvrtke uskoro su počele zamrzavati svoju poslovnu suradnju, odnosno isporuku usluga ili komponenti Huaweiju, ozbiljno ugrožavajući time njegovu mogućnost konkurentne izrade svojih proizvoda. Takav potez vjerojatno će usporiti i uvođenje 5G bežične mreže diljem svijeta te potaknuti razne zemlje, ali i telekomunikacijske operatere, da se okrenu skupljim uređajima koje proizvode Nokia Oyj i Ericsson AB.

Još uvijek je prilično nejasno može li se Trumpova zabrana odnositi i na mobilne telefone. Ne spominju se ni zemlje čije telekomunikacijske proizvode obuhvaća zabrana, iako je posve jasno da je na udaru Huawei. Pretpostavlja se da će zabrana obuhvaćati širok raspon tehnoloških proizvoda koji su dizajnirani, razvijeni, proizvedeni ili kontrolirani od strane stranih subjekata, kako stoji u Trumpovom propisu. Jasno, formalno se zabrana odnosi na proizvode za koje SAD procijeni da predstavljaju rizik.

Zašto je telekomunikacijska oprema toliko važna SAD-u?

Američka vlada zabrinuta je da bi s napretkom razvoja tehnologije proizvođači iz drugih zemalja mogli omogućiti pomoću svojih komponenti njihovim obavještajnim agencijama pristup povjerljivim informacijama, pisao je Bloomberg.

Vodafone je, primjerice, 2011. i 2012. godine uočio na Huaweijevim routerima i drugoj opremi tzv. backdoors u softwareu koja su mogla dati Huaweiju nedozvoljeni pristup Vodafoneovoj fiksnoj internetskoj mreži u Italiji, a kojom se moglo prikupljati razne informacije. Mada se još uvijek ne zna je li greška u opremi bila postavljena namjerno ili je slučajna, ti navodi talijanske komunikacijske tvrtke ozbiljno su naštetili ugledu kineske kompanije.

Vodafone je zatražio od Huaweija da ukloni backdoor iz kućnih internetskih routera, odnosno da ne dozvoli neovlašteni pristup, 2011. Huawei mu je garantirao da je problem riješen, ali Vodafone je daljnjim testiranjem otkrio da ranjivosti nisu uklonjene. Problem je tek naknadno riješen.

Američki državni tajnik Michael Pompeo izjavio je da bi SAD mogao stopirati razmjenu obavještajnih podataka sa saveznicima NATO-a ako one nastave koristiti opremu Huaweija. Unatoč tome, Velika Britanija i Njemačka odbile su za sada u potpunosti isključiti Huawei i onemogućiti toj kompaniji mogućnost izgradnje 5G mreže.

Što kaže Huawei?

Kompanija Huawei u više je navrata negirala da pomaže Pekingu pri špijunaži drugih zemalja te istaknula kako nitko do sada nije pružio uvjerljiv dokaz koji ide u prilog takvim optužbama. Ta kineska tvrtka posljednjih je godina počela objavljivati ​​financijske rezultate, trošila više na marketing i angažirala strane medije u nastojanju da pojača transparentnost svog poslovanja.

Ren Zhengfei je u siječnju rekao da je ponosan na svoju vojnu karijeru i članstvo u Komunističkoj partiji, ali je odbacio sugestije da je Huawei Pekingu davao informacije o klijentima.

Ovoga ožujka, Huawei je krenuo u protunapad te je na Saveznom sudu podnio tužbu protiv statuta kojim se sprječava agencijama SAD-a da koriste njegovu opremu.

Postoje li drugi slučajevi protiv Huaweija?

Cisco Systems Inc. je 2003. godine tužio Huawei zbog navodnog kršenja zakona o patentu i nezakonitog kopiranja izvornog koda koji se koristi u routerima. Huawei je nakon toga uklonio sporni kod te je tužba odbačena.

No to nije bio jedini slučaj da su američke kompanije optužile Huawei za krađu intelektualnog vlasništva. Motorola je 2010. podnijela tužbu protiv te kineske tvrtke u kojoj je navela da se ona urotila s bivšim zaposlenicima kako bi došla do povjerljivih poslovnih tajni.

2017. američki sud je utvrdio kako je Huawei odgovoran za krađu robotske tehnologije tvrtke T-Mobile US Inc., a 28. siječnja Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Huaweija zbog krađe poslovnih tajni, a što je povezano sa slučajem iz 2017.

U međuvremenu, Poljska, jak saveznik SAD-a, uhitila je ove godine zaposlenika Huaweija zbog sumnje da je špijunirao za kinesku vladu. Huawei je otpustio zaposlenika i negirao bilo kakvu umiješanost u njegove navodne radnje.

Jesu li na piku i druge kineske kompanije?

Da, Huawei nije jedina kineska tvrtka koja se nalazi na crnoj listi američke vlade. ZTE je gotovo bankrotirao nakon što mu je 2018. američko Ministarstvo trgovine na tri mjeseca zabranilo kupnju američke tehnologije.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a optužilo je i kineski državni Fujian Jinhua Integrated Circuit Co., njegovog tajvanskog suradnika i tri osobe za urotu te krađu poslovnih tajni tvrtke Micron Technology Inc. Istoga dana tadašnji državni odvjetnik Jeff Sessions izjavio je da će Trumpova administracija uložiti više sredstava za suzbijanje prijetnji “kineske ekonomske špijunaže”, prenosi Index.hr.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x