Zašto ni đedova rakija nije pomogla?

Podijelite ovaj članak:

Oni koji predstavljaju Bošnjake u državnoj vlasti zaputili su se u nekakve Bakince kod Laktaša, da uz “djedovu rakiju” i vino koje proizvodi mali Putin, Milorad Dodik dogovre spas dvojice vojnika Rajana.

U problemu im je velikom i Milorad Dodik i Dragan Čović, valjalo je nekako omesti Visokog predstavnika da povuče poteze koji bi toj dvojici zadali velike glavobolje. Dodik se zalijetao s nekim pričama o otcjepljenju, a Čović je očekivao betoniranje Izbornog zakona, koji će HDZ-u garantirati vječnu vlast.

Dodik je svjestan da ne smije krenuti u tu avanturu, a Čović zna, ako sad visoki predstavnik nametne zakon, koji njemu ne odgovara, nikad ga više neće promjeniti.

Sastanak je bio tajan, da ih javnost ne ometa u tom sudbinskom trenutku, ali je odmah naveče sve izašlo u javnost. Pojavili su se i nacrti dogovora. Dodik&Čović su zadovoljno trljali ruke, puna su im bila usta hvale za koalicione partnere, puna usta nekakvog puta u EU…
Da sporazum ne valja ua BiH i Bošnjake, jasno se vidjelo iz tih njihovih reakcija, ali su nas “naši” ublehaši ubjeđivali kako su postigli veliki uspjeh. I jesu, ali za ovu dvojicu, reče nam danas američki ambasador Murphy, onaj koji ih je doveo na vlast!

Prijedlozi sadržani u dokumentu napisanom u Laktašima 18. januara govore mnogo o izborima, ali vrlo malo o izbornom integritetu. Kao što su Sjedinjene Države već napomenule, jedini legalni način rješavanja presuda Europskog suda za ljudska prava u vezi s predsjedništvom su ustavne promjene

Da je rekao samo to bilo bi dovoljno da ih pokopa i da pomru od stida što su svojoj domovini i svom narodu pokušali podvaliti i prodati zadnju liniju odbrane, ali je on rekao još nešto:

Čini se da je jezik koji se odnosi na skeniranje glasačkih listića osmišljen kako bi se očuvale mogućnosti izborne prijevare koje su opteretile izbore u oktobru 2022., a ne kako bi se osiguralo da se glasački listić svakog građanina računa kao izglasan. Konačno, reforma biračkih odbora koja smanjuje kontrolu političkih stranaka nad tim tijelima ključna je za jačanje demokracije u zemlji

Nije eto pomogla ni đedova rakija, da preveslaju američku administraciju, ali nas će veslati dalje. Ako nakon ovoga, na idućim izborima ovi izdajnici bude za njih glasao ijedan Bošnjak, ruka mu se osušila!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x